φενεος

Ιησούς Σινά

Εγώ πατήρ, εγώ αδελφός, εγώ νυμφίος, εγώ οικία, εγώ τροφεύς, εγώ ιμάτιον, εγώ ρίζα, εγώ θεμέλιος, παν όπερ αν θέλεις εγώ. Μηδενός εν χρεία καταστείς. Εγώ δουλεύσω.

Ήλθον γαρ διακονήσαι, ου διακονηθήναι. Εγώ και φίλος και ξένος και κεφαλή και αδελφός και αδελφή και μήτηρ. Πάντα εγώ.

Μόνον οικείως έχε προς εμέ. Εγώ πένης δια σέ και αλήτης δια σέ, επι σταυρού δια σέ, άνω υπέρ σου εντυγχάνω τω Πατρί κάτω υπέρ σου πρεσβευτής παραγέγονα παρά του Πατρός.

Πάντα μοι σύ και αδελφός και συγκληρονόμος και φίλος και μέλος.

Τι πλέον θέλεις;

Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ψηγματα all

Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

O εορτασμός των Αγιων Θεοδώρων στο Προκόπι ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

normal_agioi-theodoroi-stratilatis-kai-tiron-moni-sina.jpg
Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων απο το Προκοπι και στα νότια του στην τοποθεσία Δερέ-ιτσή υπάρχει λατομημενη σε βράχο μεγάλη εκκλησία προς τιμήν των Αγίων Θεοδώρων..η εσωτερική κατάσταση με τις αγιογραφίες διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση..
Το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής,που ειναι και Ψυχοσάββατο,είναι και η εορτή των Αγίων Θεοδώρων.Οι ευσεβείς Προκοπιεις πρόθυμοι παντα να εκδηλώσουν την θρησκευτική τους λατρεία,από πολύ νωρίς το πρωί τρέχανε οικογενειακώς ,και με αλλες παρεες στην εκκλησία...επειδή ήταν Ψυχοσάββατο έκαναν μνημόσυνο για τους πεθαμένους..
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και των Μνημοσυνων,οι εκδρομείς με τις παρέες τους συγκεντρωνοντο στο προαύλιο της εκκλησίας και στις γύρω τοποθεσίες και επιδιδοντο στο φαγοπότι.Λες και περίμεναν τα πρώτα ποτηρια διπλοκαζανισμενου ρακιού για ν ανάψουν οι φιλήσυχοι εκδρομείς,να τους κυριέψει ομαδική ευθυμια και να στήσουν χορούς στον ευρύχωρο αυλόγυρο της εκκλησίας με συνοδεία μουσικών οργάνων.
Στους χορούς λάμβαναν μέρος άντρες,γυναίκες και παιδιά,ακόμη και γέροι.Όταν έφτανε στο αποκορύφωμα το γλέντι οι πιο θερμόαιμοι με τις κουμπούρες και τα πιστόλια τους(στη Τουρκία δεν απαγορευόταν η οπλοφορία) δονούσαν την ατμοσφαίρα και δίναν περισσότερο χαρούμενο τόνο στη διασκέδαση.
Κατά το ηλιοβασίλεμα οι πανηγυριστές επέστρεφαν στη πόλη με τις παρέες τους με γέλια και τραγούδια που αντηχούσαν μες τις χαράδρες και τα φαράγγια.
Στους Τούρκους,που δεν ηταν συνηθισμένοι σε τέτοιες γιορτές και πανηγύρεις,τους φαινόταν παράξενα τέτοιες ζωηρές εκδηλώσεις και λέγανε μεταξύ τους ότι οι Γκιαούρηδες (άπιστοι)σήμερα πάλιν τρελάθηκαν.
Αξεχαστες ευτυχισμενες ημερες.

 του Λάζαρου Ευπραξιαδη<<ΠΡΟΚΟΠΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕλάτηΙερά Μονή Δοχειαρίου


Ιερά Μονή Τιμίου ΠροδρόμουΙερά Μονή Οσίου ΔαβίδΚαρούλια. Αγιο ΟροςΠρουσιώτισσα

Αγιο Ορος Ι.Μ Διονυσίου

Ψήγματα Ορθοδοξίας