φενεος

Ιησούς Σινά

Εγώ πατήρ, εγώ αδελφός, εγώ νυμφίος, εγώ οικία, εγώ τροφεύς, εγώ ιμάτιον, εγώ ρίζα, εγώ θεμέλιος, παν όπερ αν θέλεις εγώ. Μηδενός εν χρεία καταστείς. Εγώ δουλεύσω.

Ήλθον γαρ διακονήσαι, ου διακονηθήναι. Εγώ και φίλος και ξένος και κεφαλή και αδελφός και αδελφή και μήτηρ. Πάντα εγώ.

Μόνον οικείως έχε προς εμέ. Εγώ πένης δια σέ και αλήτης δια σέ, επι σταυρού δια σέ, άνω υπέρ σου εντυγχάνω τω Πατρί κάτω υπέρ σου πρεσβευτής παραγέγονα παρά του Πατρός.

Πάντα μοι σύ και αδελφός και συγκληρονόμος και φίλος και μέλος.

Τι πλέον θέλεις;

Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ψηγματα all

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία; Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος...να αλλάξουμε και τη ζωή μας, να πουλήσουμε και την Ορθοδοξία μας.Κάθε μέρα που περνά ο Αρχιεπίσκοπος ανεβάζει όλο και περισσότερο τους τόνους απέναντι στην Κυβέρνηση για το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών ξεκαθαρίζοντας με σαφή τρόπο πως πάσα κατεύθυνση πως δεν έχει καμία πρόθεση να συμβιβαστεί με το μάθημα «θρησκειολογίας» που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε λόγο για «πνευματικά προαπαιτούμενα» από την πλευρά των δανειστών οι οποίοι όπως είπε ζητούν «…να αλλάξουμε και τη ζωή μας, να πουλήσουμε και την Ορθοδοξία μας».

«Εδώ και λίγα χρόνια, υπάρχει ο θόρυβος ότι δεν χρειάζονται τα θρησκευτικά στο σχολείο. Η διδασκαλία του Χριστού είναι περιφρονητέα. Το μάθημα που δίδαξαν όλες οι γενιές, που στηρίζονται οι ρίζες μας, οι παραδόσεις μας, δε μας χρειάζεται και δεν μας προσφέρει τίποτε. Τώρα, αλλάζουν τα πράγματα, διότι έχουμε προαπαιτούμενο να πληρώσουμε προς τους δανειστές μας όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πνευματικά. Υπάρχουν οι φωνές ότι τα θρησκευτικά, όπως διδάσκονται, δε χρειάζονται και πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να κάνουμε θρησκειολογία, να μάθουμε για το Ισλάμ και για το Βουδισμό» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Συμπλήρωσε δε πως «Σήμερα οι γνώσεις είναι απαραίτητες, και πρέπει τα παιδιά μας να τα ξέρουν όλα, αλλά άλλο πράγμα η Ορθοδοξία. Με την Ορθοδοξία το παιδί, μεταξύ άλλων, θα μάθει να τιμά τον πατέρα του και την μητέρα του. Θα μάθει τι είναι η Εκκλησία, τι είναι η πίστη, τι είναι όλα αυτά που παρήγαγε ο πολιτισμός του χριστιανισμού μέσα στην κοινωνία».

Ο Αρχιεπίσκοπος που δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί τον άμβωνα για να σχολιάσει θέματα της επικαιρότητας, τόνισε πως «δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς που μισούν την ορθοδοξία μας, αυτούς που κοιτάνε να πάρουν τις οικονομίες μας, να ξεριζώσουν την ψυχή μας, διότι αν κόψουμε τις ρίζες μας δεν θα έχουμε καρπούς».

«ΤΑ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ»

Όπως όλα δείχνουν Αρχιεπισκοπή και υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Παρά το γεγονός πως ο νέος υπουργός κ. Νίκος Φίλης κατά την συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, η πρόσφατη δήλωση του περί προώθησης μαθήματος «θρησκειολογίας» προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Εκκλησία που όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στο orthodoxia.info διακρίνει διάσταση μεταξύ λόγων και πράξεων από την πλευρά του κ. Φίλη.

Από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων όπου τίμησε τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα, ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε και όσα είπε στον Πρωθυπουργό.

«Τελευταία μίλησα και με τον Πρωθυπουργό και του είπα ακριβώς αυτές τις αλήθειες και εκείνος παραδέχτηκε, ότι δεν πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει σε αυτόν τον τόπο. Για μερικά ουσιαστικά θέματα είναι απαραίτητη η συνεργασία του κράτους και της Εκκλησίας. Θέματα για τα οποία έχουν μεριμνήσει οι Πατέρες πριν από μας» είπε, υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της Εκκλησίας περί των όσων προβλέπονται στον Καταστατικό της Χάρτη.

«Στο Σύνταγμα αναφέρεται ότι η παιδεία πρέπει να είναι εθνική και θρησκευτική. Η Βουλή των Ελλήνων μας έδωσε τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, που λέει πως η εκκλησιαστική παιδεία κανονίζεται σε συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία» υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοποςγια να τονίσει πως «και ο Πρωθυπουργός όταν συζητήσαμε είπε πως όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία θα τα αντιμετωπίζουμε από κοινού. Επομένως και ιστορικά και θεσμικά το θέμα έχει αντιμετωπιστεί. Δε μπορώ να καταλάβω αυτούς τους ανθρώπους που θερμαίνονται τόσο πολύ και βιάζονται να καταργηθούν τα θρησκευτικά».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του κ. Ιερώνυμου στις ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις του κατά της υφυπουργού Παιδείας κας. Αναγνωστοπούλου σχετικά με το θέμα της απαλλαγής από τα Θρησκευτικά: «Μίλησα, ίσως με μια απρέπεια για την Υφυπουργό Παιδείας, όταν είπε «δεν βαριέστε, τα παιδιά μπορούν να φεύγουν από τα θρησκευτικά». Αν εμένα, δηλαδή», αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, «δε μου αρέσει η ιστορία, η Άλγεβρα ή τα μαθηματικά, μπορώ να φύγω; Τι σχολείο θα έχουμε μετά; Υπάρχουν κάποιοι γονείς που είναι χαλαροί με αυτά, αλλά δε ξέρουν ότι θα το πληρώσουν στα παιδιά τους».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς που μισούν την ορθοδοξία μας, αυτούς που κοιτάνε να πάρουν τις οικονομίες μας, να ξεριζώσουν την ψυχή μας, διότι αν κόψουμε τις ρίζες μας δεν θα έχουμε καρπούς».

 πηγή

Υ.Γ Το να βάζω έναν Υπουργό για να αποδομήσει στοιχεία της εκπαίδευσης αλλάζοντας το μάθημα των θρησκευτικών με θρησκειολογία και ιδιαίτερα στην σημερινή περίοδο που το καταστροφικό  ισλάμ εξαπλώνεται σαν λαίλαπα, δεν θεωρείται τουλάχιστον...έξυπνο!

Όπως επίσης έξυπνο δεν θεωρείται η πολιτική ηγεσία να δρα αργότερα ως "πυροσβέστης" και "σωτήρας" κρατώντας το μάθημα των θρησκευτικών ζητώντας όμως από την Εκκλησία κάποια...ανταλλάγματα!

Αναμένουμε...!

2 σχόλια:

  1. Κάθε πολιτικός έχει την 'αποστολή του'Χτυπούν την ελληνική κοινωνία μέσα από το υπουργείο παιδείας.Την πατρίδα την τελείωσαν,την οικογένεια τη διέλυσαν,μένει η θρησκεία μας και αυτή πολεμούν με λύσσα.Θεωρώ ότι το υπουργείο παιδείας είναι το πιο νευραλγικό για κάθε χώρα.Έτσι εκεί θέλουν να θητεύουν οι πιο ανθέλληνες.Μέσα απ αυτό χτυπούν και τελειώνουν γενιές και γενιές.Γενιές που δεν μπορούν ν' αντισταθουν σε τίποτα.Χάρηκα από τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου.Έχει ανάγκη ο λαός τη φωνή της εκκλησίας.Έχει ανάγκη από ανάταση ψυχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι μας τελικά χαρήκαμε Ελλη απο την δήλωση του Αρχιεπισκόπου, καιρός ήταν. Άλλωστε ο Μακαριότατος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι η εκκλησία μπορεί να έχει το πετραχήλι, αλλά έχει και το καρυοφύλλι. Καιρός δεν είναι;

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕλάτηΙερά Μονή Δοχειαρίου


Ιερά Μονή Τιμίου ΠροδρόμουΙερά Μονή Οσίου ΔαβίδΚαρούλια. Αγιο ΟροςΠρουσιώτισσα

Αγιο Ορος Ι.Μ Διονυσίου

Ψήγματα Ορθοδοξίας