Ιησούς Σινά

Τι πλέον θέλεις;

Εγώ πατήρ, εγώ αδελφός, εγώ νυμφίος, εγώ οικία, εγώ τροφεύς, εγώ ιμάτιον, εγώ ρίζα, εγώ θεμέλιος, παν όπερ αν θέλεις εγώ. Μηδενός εν χρεία καταστείς. Εγώ δουλεύσω.

Ήλθον γαρ διακονήσαι, ου διακονηθήναι. Εγώ και φίλος και ξένος και κεφαλή και αδελφός και αδελφή και μήτηρ. Πάντα εγώ.

Μόνον οικείως έχε προς εμέ. Εγώ πένης δια σέ και αλήτης δια σέ, επι σταυρού δια σέ, άνω υπέρ σου εντυγχάνω τω Πατρί κάτω υπέρ σου πρεσβευτής παραγέγονα παρά του Πατρός.

Πάντα μοι σύ και αδελφός και συγκληρονόμος και φίλος και μέλος.

Τι πλέον θέλεις;

Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Δεν μπορω να μη κάνω το καλό!

fotia4 jpg.jpg 
Δεν μπορώ να μη κάνω το καλό
Είναι μια έκφραση  που μου είπε ένας άγνωστος, παντελώς άγνωστος, όταν αργότερα τον βρήκα, προκειμένου  να τον ευχαριστήσω γιατί σε μια πυρκαϊά με αυτοθυσία μου έσωσε το σπίτι από την φωτιά.
Αφού έσωσε το δικό μου σπίτι κατόπιν πήγε στο διπλανό και αργότερα βοηθούσε τους πυροσβέστες γιατί ήταν κουρασμένοι όπως μου είπε.
 Όπου δει φωτιά ή ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια  ο γιος  μου πάει κατευθείαν να βοηθήσει μου είπε διακριτικά ο ογδονταπεντάρης πατέρας του.
Είπαμε πολλά με τον Δημήτρη, αυτό είναι το όνομά του, αλλά τελειώνοντας την συνομιλία μας μου είπε πολύ απλά και φυσικά: Δεν μπορώ να μην κάνω το καλό!
Σ' ευχαριστώ άγνωστε, όχι τόσο που μου έσωσες το σπίτι, αλλά γιατί με δίδαξες τόσα πολλά σε ένα απόγευμα, όσα από τη ζωή μέχρι σήμερα δεν κατάφερα να  διδαχθώ!

χ.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Η συγχώρηση (Μια αληθινή ιστορία)



Πριν πολλά χρόνια και μετά την λήξη του εμφυλίου σπαραγμού και του αδελφοκτόνου πολέμου, σε κάποιο χωριό, έγινε ένας φόνος, για πολιτικούς μάλλον λόγους και εξαιτίας του μεγάλου φανατισμού, που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Κατηγορήθηκε, λοιπόν, κάποιος χωριανός, ο Πέτρος Γ. και με τις μαρτυρίες πέντε συγχωριανών του δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση.
Ο κατηγορούμενος όμως ισχυρίζετο συνεχώς ότι ήτο αθώος ... Κλείσθηκε σε αγροτικές φυλακές, αλλά μέρα-νύχτα διαλαλούσε και μονολογούσε ότι ήτο αθώος. Σ αυτές τις φυλακές πήγαινε μια φορά τον μήνα ένας ευλαβέστατος ιερεύς και λειτουργούσε στο εκκλησάκι που υπήρχε και κατόπιν εδέχετο για εξομολόγηση όσους εκ των φυλακισμένων το επιθυμούσαν.
Ύστερα από 5-6 μήνες, πήγε και ο εν λόγω χωριανός στον ευλαβή εκείνον ιερέα και εξομολόγο, και ενώπιον του Αγίου Θεού και μπροστά στο πετραχήλι του Πνευματικού, βεβαίωνε με όρκους ότι ήταν αθώος.
Από τότε που εξομολογήθηκε μέσα στις φυλακές ο Πέτρος Γ., άλλαξε τελείως διαγωγή και έγινε ο άνθρωπος της προσευχής και της μελέτης του Ευαγγελίου, που του δώρησε εκείνος ο καλός ιερεύς.

Μέσα σ έναν χρόνο αλλοιώθηκε τόσο πολύ, που όλοι οι συγκρατούμενοί του και βαρυποινίτες άρχισαν να τον σέβoνται και να του φέρoνται φιλικά. Και με την Χάρι και τον φωτισμό του Θεού γρήγορα πείσθηκε ο ευλαβής ιερεύς για την αθωώτητά του, ώστε του επέτρεπε να κοινωνή κάθε φορά που λειτουργούσε στις φυλακές.
Ο ιερεύς προσπάθησε κάτι να κάμη μέσω κάποιων δικηγόρων, αλλά οι μάρτυρες ήσαν απολύτως κατηγορηματικοί, γιατί ήσαν δήθεν παρόντες στον φόνο.

Παρά ταύτα ο Εξομολόγος πίστευε ότι όντως ήτο αθώος και θύμα σκευωρίας. Ο Πέτρος Γ. όχι μόνο προσηύχετο με το Όνομα του Ιησού Χριστού, που το έμαθε από το βιβλίο «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητού», αλλά μελετούσε το Ευαγγέλιο και κοινωνούσε των αχράντων Μυστηρίων, σκορπώντας σε όλους τους συγκρατουμένους του πολλή καλωσύνη.
Συγχωρούσε δε με όλη του την καρδιά και τους κατηγόρους του και αυτόν ακόμα τον άγνωστο φονιά. Δεν φταίνε, οι καημένοι, έλεγε. Φταίει το πολιτικό και ιδεολογικό πάθος, φταίει και ο διάβολος που τους σκοτείνιασε το μυαλό κι έτσι κρύψανε την αλήθεια. Θεέ μου, συγχώρεσέ τους ... και από μένα να ναι συγχωρεμένοι ...και χάρισέ τους πλούτη και αγαθά πολλά, αλλά χάρισέ τους προπαντός και ιδιαιτέρως φωτισμό και υγεία.
Έτσι πέρασαν 19 χρόνια.

Κατόπιν, λόγω της καλής και αρίστης διαγωγής και επειδή έκανε και στις τότε αγροτικές φυλακές, όπου εμειώνετο η ποινή, αποφυλακίσθηκε. Ήτο πλέον 50 ετών. Στο χωριό όμως δεν έγινε δεκτός, επειδή τον πίστευαν όλοι για φονιά και κυρίως οι συγγενείς του φονευμένου. Έτσι, μετακόμισε σε μια γειτονική πόλι και έκαμε τον εργάτη, τον οικοδόμο και κυρίως τον μαραγκό, δουλειά που την έμαθε στην φυλακή.
Η ζωή του όμως εξακολουθούσε να είναι ζωή ενός αληθινού χριστιανού, με την ακριβή συμμετοχή στα Μυστήρια, με την σωστή τήρηση των ευαγγελικών εντολών και ιδιαιτέρως με την προσευχή. Η προσευχή ήταν το οξυγόνο της ζωής του. Η Ευχή και το Ευαγγέλιο ήσαν γι αυτόν «άρτος ζωής» και «ύδωρ ζων». Μία κοπέλα 42 ετών, θεολόγος σε κάποιο Γυμνάσιο της περιοχής, πληροφορήθηκε από τον Πνευματικό των φυλακών, που ήτο και δικός της Πνευματικός, τα πάντα για τον Πέτρο Γ. και ιδιαιτέρως για το πόσο ήτο αφοσιωμένος στον Χριστό και στην Εκκλησία Του. Πήγε, τον βρήκε και κατόπιν τον ζήτησε η ίδια σε γάμο! ...; Από τον ευλογημένο αυτό γάμο προήλθαν δυό παιδιά, υγιέστατα.
Ύστερα από μερικά χρόνια, στο χωριό που έγινε ο φόνος, κάποιος αρρώστησε βαρειά με ανεξήγητους φοβερούς πόνους σε όλο του το σώμα. Η επιστήμη με τους γιατρούς και τις κλινικές εξετάσεις, που ήσαν προηγμένες, στάθηκαν αδύνατον να τον βοηθήσουν!!! Ούτε καν την αιτία δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν!
Έτσι, μια βραδυά στο σπίτι του, αφού επέστρεψε από το νοσοκομείο, σ αυτήν την φοβερή κατάστασι, άρχισε να κραυγάζη μέσα στους φοβερούς του πόνους ότι αυτός ήτο ο φονιάς και με τους 4 ψευδομάρτυρες, τους οποίους εξηγόρασε με μεγάλα χρηματικά ποσά, κατηγόρησαν τον Πέτρο Γ., που συμπτωματικά περνούσε από εκείνο το σταυροδρόμι, την ώρα που έγινε ο φόνος.
Φώναξαν τον αστυνόμο του τμήματος του χωριού, υπέγραψε την ομολογία του κατονομάζοντας και τους 4 ψευδομάρτυρες και συνεργούς του. Ποια νομική διαδικασία ακολουθήθηκε μετά, δεν γνωρίζω. Η ομολογία του όμως έκανε κρότο στο χωριό, προκαλώντας σύγχυσι, ταραχές και πολλές κατάρες, οι οποίες βάραιναν τον φονιά. Παρά ταύτα, η ψυχή του φονιά δεν έφευγε.

Κι αυτός εξακολουθούσε να τσιρίζη και να κραυγάζη.
Ο Πέτρος Γ., όπως ήτο επόμενον, το έμαθε. Δεν κίνησε όμως καμιά διαδικασία για την αποκατάστασι της τιμής του με αναθεώρησι της δίκης, με μηνύσεις κατά των ενόχων και άλλων ενδίκων νομίμων μέσων. Αλλά τι έκανε; Πήγε στο σπίτι του φονιά!...Οι πάντες πάγωσαν. Οι περισσότεροι χωρικοί, όταν τον είδαν να περνάη μέσα από το χωριό, από την ντροπή τους κρύφθηκαν. Πάγωσε και ο φονιάς όταν τον αντίκρυσε, και με γουρλωμένα τα μάτια από την έκπληξι και την φρίκη, τον άκουσε να του λέη: Γιώργο, σε συγχωρώ με όλη μου την καρδιά ... Και σ ευχαριστώ, γιατί ήσουν η αιτία να γνωρίσω τον Χριστό με την Εκκλησία Του και τα άγια Μυστήριά της.

Εύχομαι να Τον γνωρίσεις κι εσύ, με μετάνοια και προσευχή!
Τον αγκάλιασε, τον φίλησε και έφυγε, ενώ κάποια δάκρυα κρυφά έτρεχαν από τα μάτια του.
Ο θρίαμβος της δικαιοσύνης του Θεού ήλθε, ύστερα από 35 χρόνια! Αλλά υπήρξε και θρίαμβος της εμπιστοσύνης, της πίστεως και της αδιαλείπτου προσευχής του αδικημένου Πέτρου Γ. στην Πρόνοια του Θεού. Και ταυτόχρονα στέφανος δόξης στην υπομονή και μακροθυμία, που έδειξε τόσα χρόνια.

Ευλογήθηκε η μετέπειτα ζωή του, όπως προείπαμε, μΌ έναν χριστιανικό γάμο και με οικογένεια που ήτο «κατΌ οίκον εκκλησία» και με δύο τρισευλογημένα παιδιά. Και μάλιστα, μετά την ολοκάρδια συγχώρησι που έδωσε και την αγάπη που έδειξε προς όλους, πολλαπλασιάσθηκε η ευλογία του Θεού στο σπιτικό του.
Είχε την Χάρι του Θεού πάνω του, την ευλογία της Παναγίας, την προστασία των Αγίων και την συμπαράστασι των Αγγέλων.
Εκοιμήθη οσιακώς σε ηλικία 80 ετών, το 1999. Παρών στην κοίμησί του ήτο και ο εννενηντάχρονος ιερεύς των φυλακών, που μού διηγήθηκε αυτό το γεγονός, για να με διαβεβαιώση ότι λίγο πριν το τέλος του Πέτρου Γ., Άγγελοι και Αρχάγγελοι πλημμύρισαν το δωμάτιο του, τους οποίους έβλεπε όχι μόνο ο ψυχορραγών με τα μάτια του, αλλά και ο εν λόγω ιερεύς. Αυτοί και παρέλαβαν την ψυχή του, μετά το τελευταίο σημείον του σταυρού που έκανε ο Πέτρος Γ., λέγοντας:
- Άγγελέ μου! Άγγελέ μου , δεν την αξίζω αυτή την τιμή ... Και τούτο ειπών, εκοιμήθη! ...
Ο άνθρωπος αυτός, παρ όλο που ήταν έγγαμος και ζούσε μέσα στον σημερινό κόσμο, μετά από την τεράστια και άδικη δοκιμασία και ταλαιπωρία του στην φυλακή, μαζί με βαρυποινίτες, είχε καρπούς της Ευχής, της θείας Κοινωνίας και της ευαγγελικής ζωής. Η έγγαμη ζωή του δεν τον εμπόδισε να λέγη μερα-νύχτα την Ευχή, όπως την έμαθε από το βιβλίο «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητού».


Από το βιβλίο «Η Ευχή Μέσα στον Κόσμο», Πρωτοπ. Στεφάνου Αναγνωστοπούλου

Πηγή: www.egolpio.com

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Συγχωρώ σημαίνει ΑΓΑΠΩ !!!!!



24243_1165339952491_1797672678_340349_8071265_n.jpg



1). Όταν εκδικείσαι εξισώνεσαι μέ τόν εχθρό σου, όταν συγχωρείς μοιάζεις μέ τόν Θεό.

2). Δέν μετρώ πόσες φορές πρέπει νά συγχωρώ τόν αδελφό μου. Θά τόν συγχωρήσω μιά γιά πάντα.


3. Η συγχώρηση είναι τό άρωμα τής βιολέτας πάνω στό πόδι πού τήν συνθλίβει.


4). Όταν λείπει από τήν ψυχή τό πνεύμα τής συγχωρητικότητος, ή προσευχή χάνει τό νόημά της.


5). Όποιος δέν συγχωρεί τούς άλλους, σπάζει τήν γέφυρα από τήν οποία πρέπει νά περάσει ό ίδιος.


6). Συγχώρα τούς άλλους συχνά, τόν εαυτό σου ποτέ.


7). Όταν συγχωρούμε τούς άλλους, ανοίγουμε τόν δρόμο νά μάς συγχωρήσει.


8). Κάθε άνθρωπος πρέπει νά έχει ένα νεκροταφείο. Εκεί μέσα θά θάβει τά σφάλματα καί τίς αδυναμίες τών άλλων.


9). Όταν συγχωρείς δέν αλλάζεις τό παρελθόν, αλλά σίγουρα αλλάζεις τό μέλλον.


10). Η ικανοποίηση πού προέρχεται από τήν εκδίκηση, δέν διαρκεί παρά μιά στιγμή, ενώ ή ικανοποίηση πού προέρχεται από τήν συγνώμη είναι αιώνια.


11). Νά συγχωρείς καί νά ξεχνάς. Όταν θάβεις ένα ψόφιο σκυλί, δέν είναι ανάγκη νά αφήσεις τήν ουρά του έξω από τό χώμα.


12). Εάν ό αναμάρτητος Χριστός συγχωρούσε τούς άλλους, πώς μπορώ εγώ ό αμαρτωλός νά μήν κάνω τό ίδιο;


13). Συγχωρώ σημαίνει ΑΓΑΠΩ !!!!!


Πηγή : Ιερά μονή Αγίου καί Αποστόλου Σίλα Καβάλας !!!!



Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Η στενοχώρια δείχνει ότι δεν εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στον Χριστό.



Είναι μεγάλη τέχνη να τα καταφέρετε να αγιασθεί η ψυχή σας. Παντού μπορεί ν' αγιάσει κανείς. Και στην Ομόνοια μπορεί ν' αγιάσει, αν το θέλει.
Στην εργασία σας, όποια και να είναι, μπορείτε να γίνετε άγιοι. Με την πραότητα, την υπομονή, την αγάπη. Να βάζετε κάθε μέρα νέα σειρά, νέα διάθεση, με ενθουσιασμό και αγάπη, προσευχή και σιωπή. Όχι να έχετε άγχος και να σάς πονάει το στήθος.
Να εργάζεσθε με εγρήγορση, απλά, απαλά, χωρίς αγωνία, με χαρά κι αγαλλίαση, με αγαθή διάθεση. Τότε έρχεται η θεία χάρις.
Όλα τα δυσάρεστα, που μένουν μέσα στην ψυχή σας και φέρνουν άγχος, μπορούν να γίνουν αφορμή για τη λατρεία του Θεού και να παύσουν να σάς καταπονούν. Να έχετε εμπιστοσύνη στον Θεό.
Δεν είναι ανάγκη να προσπαθείτε και να σφίγγεσθε. Όλη σας η προσπάθεια να είναι ν' ατενίσετε το φως, να κατακτήσετε το φως. Έτσι, αντί να δίδεσθε στη στενοχώρια, που δεν είναι του Πνεύματος του Θεού, να δίδεσθε στη δοξολογία του Θεού.
Η στενοχώρια δείχνει ότι δεν εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στον Χριστό.


Αγιος Πορφύριος
 

Η απάντηση-εκβιασμός της Εθνικής Τράπεζας : ΑΡΝΕΙΤΑΙ να αντικαταστήσει την "ανέπαφη"(contactless) κάρτα με άλλη. Κάλεσμα μαζικού αγώνα.

Η απάντηση-εκβιασμός της Εθνικής Τράπεζας : ΑΡΝΕΙΤΑΙ να αντικαταστήσει την "ανέπαφη"(contactless) κάρτα με άλλη. Κάλεσμα μαζικού αγώνα.



Πριν λίγες μέρες κάναμε μια μεγάλη αποκάλυψη.
Προβάλαμε (δείτε εδώ), μέσα από βίντεο και επίσημες ανακοινώσεις, τους κινδύνους στις νέες "ανέπαφες" κάρτες (contactless) των τραπεζών. Παρουσιάσαμε Ελληνικές Τράπεζες που τις διαθέτουν (για να ακριβολογούμε: που υποχρεώνουν τους πελάτες τους να τις παραλάβουν).
Δημοσιεύσαμε ακόμη 2 πρώτες επιστολές διαμαρτυρίας μελών της ομάδας μας (προς 2 τράπεζες).



Επιτέλους απάντησαν!
Πέρασαν πάνω από 10 εργάσιμες ημέρες(!) χωρίς να έχουμε λάβει ΚΑΜΙΑ προφορική ή γραπτή απάντηση.  Έτσι αναγκαστήκαμε να επικοινωνήσαμε εκ νέου με την Εθνική Τράπεζα (στις 7/8/2015), αυτή τη φορά μέσω email. Τελικά  μας ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ χθες 10/8/2015, (λάβαμε απάντηση μέσω email) ότι :

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ την αντικατάσταση της επισφαλούς -κατά την άποψη μας- "ανέπαφης" κάρτας με την γνωστή κάρτα που είχαμε μέχρι σήμερα (contacted).

Συνεπώς οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας, θα πάρουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ την νέα "ανέπαφη" κάρτα. Αλλιώς θα μείνουν χωρίς κάρτα! "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν"!
Δείτε πως κλείνει το email που λάβαμε:


"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σας ενημερώνουμε πως δεν είναι εφικτή η αντικατάσταση της "ανέπαφης" κάρτας με άλλη επαφής (contacted)."


Ο "εκβιασμός" :
Ο εκβιασμός (που μας έθεσε εξ αρχής προφορικά στις 23/7/2015) η υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας-στο κατάστημα Νεάπολης Θεσσαλονίκης : "θα ακυρώσω την νέα "ανέπαφη" κάρτα αλλά μόλις λήξει η παλιά κάρτα, θα είστε πλέον χωρίς κάρτα" (υπόψη, η παλιά κάρτα του πελάτη τυπικά έληγε τον μήνα 7/2015), μας κοινοποιήθηκε τώρα και ως επίσημη απάντηση της Τράπεζας.
Με ημερήσιο όριο συναλλαγών 60 ευρώ και χωρίς δυνατότητα αγορών σε καταστήματα ή ανάληψης μέσω ΑΤΜ (αφού δεν θα ισχύει πλέον η παλιά κάρτα), αν τολμάτε μην ενεργοποιείτε την νέα (ανέπαφη) κάρτα!
Έχετε τον χρόνο να στήνεστε καθημερινά στις ουρές για να περιμένετε στο γκισέ, μόνον στις ώρες που λειτουργεί η τράπεζα; Πάντως εμείς αυτό το αντιλαμβανόμαστε ως ξεκάθαρο εκβιασμό.
Και φυσικά λόγω των capital controls, δεν μπορεί ο πελάτης να ανοίξει λογαριασμό σε άλλη τράπεζα για να μεταφέρει εκεί τα χρήματα του  (ευτυχώς υπάρχουν ακόμη τράπεζες που δεν επιβάλουν υποχρεωτικά την "ανέπαφη" κάρτα). Έτσι δεσμεύουν τα χρήματα σας στην τράπεζα τους και ...  αν έχετε άφθονο χρόνο για να στήνεστε τις εργάσιμες ημέρες στα γκισέ, και αν έχετε και λογαριασμό και σε άλλη τράπεζα, μόνον τότε μπορείτε να πηγαίνετε να παίρνετε λίγα λίγα τα χρήματα σας.. για να τα μεταφέρετε "φασούλι-φασούλι", στην άλλη τράπεζα. Πόλεμος νεύρων για να αναγκαστείτε να πάρετε την νέα "ανέπαφη" κάρτα!


Φυσικά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μοιρολατρικά την νέα ηλεκτρονική "επιβολή" στη ζωή μας. Πολύ περισσότερο όταν μας ανακοινώνεται ως απόφαση που θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα.


Ευχαριστίες :
Εκφράζουμε κατ' αρχήν τις ευχαριστίες μας σε δεκάδες ιστολόγια που πρόβαλαν την αποκάλυψη μας (makpress, greeknation, olympia,  prezzatv,  παπατζήδες, newser, Λόγιος Ερμής,  crete-newsthesecretrealtruthanti-aisthitika, maninamag, kastamonitis, top10news, ksenixtia1, axortagos, aliartio, είναι μερικά από αυτά).


Παράπονα και πικρές αλήθειες .. :
εκφράζουμε όμως και την λύπη μας που
δεν βρέθηκαν ιστολόγια ορθόδοξης θεματολογίας, να προβάλουν το θέμα (αν και στείλαμε ενημερωτικό εμαιλ σε αρκετά ορθόδοξα ιστολόγια).
Παρατηρούμε ότι αρκετά εκκλησιαστικά ιστολόγια  επιλέγουν να "υπνωτίζουν" με την υπερπροβολή προφητειών. Ενδεχομένως αντιλαμβάνονται τις προφητείες όπως τους βολεύει: ότι στο εξής, όσο εμείς θα λουφάζουμε κουλουριασμένοι στον καναπέ με ήσυχη την συνείδησή μας, θα μας ειδοποιήσουν να πάμε να παραλάβουμε την "Πόλη".
"Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός" είναι το πρόσφατο σλόγκαν, για να μας καθησυχάσουν. Μην ανησυχείτε λοιπόν.
Όμως το 1453 η Πόλη έπεσε. Τότε δεν είχε "τον τελευταίο λόγο ο Θεός";
Όταν ο εχθρός είναι έξω από τα τείχη -πολύ περισσότερο όταν είναι "εντός των Πυλών"- οφείλεις να πολεμήσεις. Δεν μπορείς να μεταθέτεις το πρόβλημα "στον Θεό". Είναι ασέβεια και θράσος να καλύπτεις την δική σου αδράνεια ή τεμπελιά επικαλούμενος τον "Θεό".
Ο Θεός μας έδωσε μυαλό, μας έδωσε χέρια, πόδια, μας έδωσε και στόμα για να φωνάζουμε. Αντιθέτως κάποιοι "πιστοί" θυμίζουν περισσότερο κάποιους "μωρούς" χριστιανούς των πρώτων χρόνων, που είχαν σταματήσει να εργάζονται με την δικαιολογία ότι έρχεται η δευτέρα παρουσία.
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, μάλλον βολεύει κάποιους, να καλλιεργείται το πρότυπο του "κοιμισμένου" χριστιανού. Που για να αντιδράσει, θα πρέπει να περιμένει να τοποθετηθεί πρώτα η "εκκλησία" (=εννοώντας τους "δεσποτάδες") ή ο "γέροντας" τους (ο οποίος επίσης εξαρτάται σχεδόν πάντα από τον δεσπότη του). Και μάλλον βολεύει έτσι.., γιατί αν ξυπνήσουν οι πιστοί και αρχίσουν να αντιδρούν, μπορεί η αντίδραση τους να μην περιοριστεί στους πολιτικούς που μας έφεραν σε αυτό το χάλι.


Εκφράζουμε ακόμη την λύπη μας
που δεν βρέθηκε ένας δικηγόρος να συντάξει εθελοντικά ένα σωστό πρότυπο επιστολής προς τις τράπεζες -για να λειτουργήσει ως υπόδειγμα. Η ανάρτηση μας, μαζί με τις αναδημοσιεύσεις διαβάστηκε κυριολεκτικά ΧΙΛΙΑΔΕΣ φορές. Μα δεν βρέθηκε ένας δικηγόρος ανάμεσα σε αυτές τις πολλές χιλιάδες των αναγνωστών, να πάρει την πρωτοβουλία;
Και για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα, τελικά δεν έχουν άδικο ορισμένοι. Δεν εξηγείται αλλιώς. "Μας ψεκάζουν"!!

Συνοψίζοντας :
Το RFID τσιπάκι είναι υποχρεωτικό στα κατοικίδια μας.
Τώρα επιβάλλεται στις τραπεζικές κάρτες.
Δεν θέλει πολύ μυαλό για να αντιληφθεί κανείς ότι αργά ή γρήγορα, με την ίδια ή με παρόμοια μορφή, θα επιβληθεί και σε εμάς.
Οι εξελίξεις -πχ αχρήματη κοινωνία- προχωρούν ραγδαία. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ καλείται -αντί να κοιτάει πως θα τη γλιτώσει ο ίδιος ή να περιμένει τον Θεό να τον σώσει- να αναλάβει τις ευθύνες του.


Αντι-Δράσεις :
Ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας ότι με τη λήψη του email -απάντηση της Εθνικής Τράπεζας, στάλθηκε άμεσα (χθες απόγευμα) email προς τον τραπεζικό μεσολαβητή καθώς και προς τον συνήγορο του καταναλωτή ζητώντας την παρέμβαση τους.
Μέσω email ενημερώσαμε πρόσφατα και το ΙΝΚΑ αλλά δεν είχαμε ως τώρα ακόμη καμία απάντηση.
Παρακαλούμε ΜΗΝ περιμένετε από εμάς -μια ομάδα δασκάλων- να λύσουμε το πρόβλημα. Το θέμα αφορά όλους μας. Πρέπει ΟΛΟΙ -ως πρόσωπα, ως πολίτες και ως συλλογικότητες- να αναδείξουμε το θέμα και να παλέψουμε για να προστατεύσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματα μας.



Ακολουθεί το email που στάλθηκε προς την Εθνική Τράπεζα  :

From: ****** [mailto:*****@hotmail.com] 
Sent: Friday, August 07, 2015 4:42 PM
To: CONTACT CENTER
Cc: *******
Subject: 
ΕΠΕΙΓΟΝ αίτημα πελάτη
Importance: High

Στις 23/7/2015, απέστειλα στο τμήμα καρτών της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του καταστήματος Νεάπολης Θεσσαλονίκης,  αίτημα για αντικατάσταση της "ανέπαφης" κάρτας την οποία μου αποστείλατε ταχυδρομικά, με άλλη, επαφής (contacted) επειδή οι "ανέπαφες" κάρτες είναι ευάλωτες σε υποκλοπές δεδομένων (όπως σας έγραψα υπάρχουν αρκετά βίντεο-επιδείξεις στο διαδίκτυο που δείχνουν πόσο εύκολα μπορούν να υποκλαπούν τα δεδομένα τους), για να χρησιμοποιηθούν στην συνέχεια σε αγορές μέσω διαδικτύου ή για δημιουργία κάρτα κλώνου και αγορές σε καταστήματα. 
Έκτοτε, και παρά την προθεσμία 5 εργασίμων ημερών που σας έδωσα, ΔΕΝ έλαβα ΚΑΜΙΑ απάντηση.
Επικοινωνώ εκ νέου μαζί σας για να διαμαρτυρηθώ για την μεγάλη καθυστέρηση λήψης της απάντηση σας.
Επιφυλάσσομαι να διεκδικήσω όλα τα νόμιμα διακαιώματα μου για κάθε ζημία που θα προκληθεί και για κάθε δυσκολία, πρόβλημα ή δυσχέρεια στις τραπεζικές μου συναλλαγές εξαιτίας της απαράδεκτης καθυστέρησης σας.
Επιφυλάσσομαι να γνωστοποιήσω την παρούσα επιστολή σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
(ονοματεπώνυμο)
(ΑΔΤ)
(τηλ)



και η απάντηση της Εθνικής Τράπεζας  (χθες 10/8/2015, το μεσημέρι):
From: contact.center@nbg.gr
Sent:Monday, August 10, 2015 12:46:56 PM
To:******@hotmail.com
Αξιότιμε κε *******,
Η κατοχή και χρήση της χρεωστικής κάρτας ανέπαφων συναλλαγών Debit MasterCard είναι απόλυτα ασφαλής. Είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί κατά λάθος συναλλαγή ανέπαφα, γιατί η κάρτα ενεργοποιείται μόνο εάν την πλησιάσει ο κάτοχος στο τερματικό σε απόσταση μικρότερη των 5 εκατοστών. Επιπλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος διπλής χρέωσης ακόμα κι αν ακουμπήσει η κάρτα περισσότερες από μια φορές στο τερματικό ανέπαφων συναλλαγών, καθώς το τερματικό καταγράφει πάντα μόνο μία συναλλαγή.
Επιπλέον, η τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζών, ενώ είναι ευρέως διαδεδομένη και στην ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικά δε το όριο των 25€, μέχρι του οποίου η συναλλαγή ολοκληρώνεται χωρίς την εισαγωγή ΡΙΝ, ισχύει τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει υποδειχθεί από τους ίδιους τους οργανισμούς καρτών (MasterCardVisa).
Σε κάθε περίπτωση, ο κάτοχος μπορεί να επιλέξει με ποια μέθοδο θα πραγματοποιήσει μια συναλλαγή σε επιχείρηση/POS. Μπορεί να πλησιάσει ο ίδιος την κάρτα στο ειδικό τερματικό που φέρει το σήμα ανέπαφων συναλλαγών και η συναλλαγή να πραγματοποιηθεί μέσω της αντένας που διαθέτει η κάρτα. Εναλλακτικά μπορεί να παραδώσει την κάρτα στον ταμία της επιχείρησης, ο οποίος με τη σειρά του θα την εισάγει στον ειδικό αναγνώστη του τερματικού που διαβάζει το chip της.
Οι πιθανές δόλιες συναλλαγές, μπορούν να αμφισβητηθούν όπως και οι συναλλαγές με χρήση ΡΙΝ. Παράλληλα, ο κάτοχος πρέπει να λαμβάνει κάθε δυνατή πρόνοια για την ασφαλή φύλαξη της κάρτας του και σε περίπτωση κλοπής ή απώλειάς της, να ειδοποιεί άμεσα την Τράπεζα.
Η Εθνική Τράπεζα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου, πρόληψης και καταστολής της ηλεκτρονικής απάτης. Ειδική Ομάδα της παρακολουθεί με εξειδικευμένο λογισμικό σύστημα, καθ’ όλο το 24ωρο, σε πραγματικό χρόνο (real-time) όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Τέλος, η Εθνική Τράπεζα έχει υιοθετήσει όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθιστούν τις κάρτες της ασφαλή μέσα πληρωμών, όπως:
·         Τεχνολογία Chip&PIN μέσω ενσωματωμένου μικροεπεξεργαστή τελευταίας γενιάς.
·         Αποστολή κάρτας απενεργοποιημένης με δυνατότητα ενεργοποίησής της μόνο μέσω των ΑΤΜ της Τράπεζας, με χρήση του ΡΙΝ.
·         Δυνατότητα επιλογής εξατομικευμένων ημερήσιων ορίων συναλλαγών, αγορών ή αναλήψεων, ακόμη και μηδενικών.
·         Πρόσβαση στη σύγχρονη εφαρμογή i-bank Internet Banking, μέσω της οποίας παρέχεται δυνατότητα δυναμικής μεταβολής των ορίων συναλλαγών, παρακολούθησης των κινήσεων της κάρτας κ.λπ.
·         24ωρη τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης για τυχόν δήλωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σας ενημερώνουμε πως δεν είναι εφικτή η αντικατάσταση της "ανέπαφης" κάρτας με άλλη επαφής (contacted).
Με εκτίμηση,
Δ-ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ & ΕΝΑΛ. ΔΙΚΤΥΩΝ /
E-BUSINESS & ALTERNATIVE CHANNELS DIVISION (021)
F: +30 210 4806865



Τα σχόλια μας:

Προσέξτε το επιχείρημα που ισχυρίζονται ότι κάνει την κάρτα "απόλυτα ασφαλή":
"η κάρτα ενεργοποιείται μόνον εάν την πλησιάσει ο κάτοχος στο τερματικό σε απόσταση μικρότερη των 5 εκατοστών".
Το ενδεχόμενο να πλησιάσει κάποιος κακόβουλα πολύ κοντά στον κάτοχο της κάρτας, στα 5 cm (πχ σε ένα λεωφορείο), για να την υποκλέψει, δεν υφίσταται για την Εθνική Τράπεζα! 
(φανταστείτε πόσες ανέπαφες κάρτες θα μπορεί να υποκλέψει κάποιος σε ένα λεωφορείο, χωρίς να το αντιληφθεί ο κάτοχος της)


Γράφουν ακόμη:
"Παράλληλα, ο κάτοχος πρέπει να λαμβάνει κάθε δυνατή πρόνοια για την ασφαλή φύλαξη της κάρτας του και σε περίπτωση κλοπής ή απώλειάς της, να ειδοποιεί άμεσα την Τράπεζα."

Μα πως θα αντιληφθεί ο κάτοχος της κάρτας ότι κάποιος "διάβασε" την κάρτα του για να ειδοποιήσει  την Τράπεζα να την ακυρώσει;
Αφού η κάρτα διαβάζεται ανέπαφα (από απόσταση);  Πως θα γνωρίζει αν κάποιος την διάβασε;
Αντιθέτως, με την παλαιά κάρτα, ο κάτοχος της γνώριζε σε ποια ΑΤΜ και σε ποια καταστήματα την τοποθέτησε μέσα στο ειδικό μηχάνημα.


Εμπρός, ας δώσουμε όλοι μαζί, αυτό τον αγώνα, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια μας.


"Εκπαιδευτικοί για μια Παιδεία με Ιδανικά"

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Δεκαπενταύγουστο...η γιορτή της Παναγιάς μας!

grande9.jpg

Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε,
Γεθσημανή τώ χωρίω, κηδεύσατέ μου τό σώμα,
καί σύ Υιέ καί Θεέ μου, παράλαβέ μου τό πνεύμα

  ***

Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Αγνή
και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
την μετάστασιν δοξάζουσαι την σην.
***
Αξιόν εστι, μεγαλύνειν Σε την Θεοτόκον
την τιμιωτέραν των Χερουβίμ
και ενδοξοτέραν των Σεραφείμ.
***
Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή Σου προσφέρουσι Παρθένε.

Κατελθών ο Πετρος, εν τω Σω μνημείω, ευσχήμως Σε κηδεύει.

Μυροφόροι άμα, συν τοις Αποστόλοις, ύμνοις Σοι θρηνωδούσι.

***

Και σε μεσίτριαν έχω προς τον φιλάνθρωπον Θεόν
μη μου ελέγξη τας πράξεις ενώπιον των αγγέλων·
παρακαλώ σε Παρθένε βοήθησόν μοι εν τάχει".




Σ' αμέτρητες εκκλησίες και μοναστήρια χτυπούνε οι καμπάνες και ψέλνουνε οι ψαλτάδες. Τα πιο πολλά είναι στης Παναγίας τ' όνομα, και πανηγυρίζουνε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου. Μα αυτή δεν είναι γιορτή θανάτου, είναι γιορτή χαράς και θρίαμβος, γιατί αυτή που κοιμήθηκε είναι η Μητέ ρα της Ζωής, όπως λέγει εκείνο το θεσπέσιο δοξαστικό πού λένε σήμερα στη Λειτουργία: «Τη αθανάτω σου κοιμήσει Θεοτόκε μήτηρ της ζωής, νεφέλαι τους αποστόλους αιθέριους διήρπαζον και κοσμικώς διεσπαρμένους, ομοχώρους παρέστησαν τω αχράντω σου σώματι, ο και κηδεύσαντες σεπτώς, την φωνήν του Γαβριήλ μελωδούντες ανεβόων.

Σήμερα όλη η Ελλάδα μοσχοβολά από το ευωδέστατο σκήνωμα της Παναγίας, που είναι η μητέρα των ορφανεμένων, η ελπίδα των απελπισμένων, η χαρά των θλιμμένων, το ραβδί των τυφλών, η άγκυρα των θαλασσοδαρμένων. Κι απ' άκρη σε άκρη της Ελλάδας, στις πολιτείες, στα χωριά, στα μοναστήρια και στις σκήτες, απάνω στα δασωμένα βουνά, στα λαγκάδια, στις σπηλιές, στα γαλανά τα κύματα που δροσοαφρίζουνε από τον πελαγίσιον αγέρα, στα νησιά και στα ρημόνησα, στους κάβους, παντού αντιλαλεί η υμνολογία που ψέλνουνε οι ψαλτάδες για την ταπεινή βασίλισσα που κοιμήθηκε.

Του Φώτη Κόντογλου

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ό Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης μαρτύρησε για να μην προδώσει την νηστεία του Δεκαπενταυγούστου...







Ό Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης (+21η Όκτωβρίου) καταγόταν από τα μέρη της Μονεμβασίας. Ό Ιερέας πατέρας του καταγόταν από το χωριό Γεράκι, άλλ’ ως Εφημέριος τοποθετήθηκε στο γειτονικό χωριό Γούβες, από οπού καταγόταν ή πρεσβυτέρα του και εκεί γεννήθηκε το 1758 καί μεγάλωσε ό Ιωάννης.

Από μικρός ό Ιωάννης προσπαθούσε να μιμείται τον Ίερέα-πατέρα του στη ζωή του, τον βοηθούσε στίς Ακολουθίες της Εκκλησίας καί πάντα θυμόταν ότι αυτός ήταν «παπά γιος» καί έπρεπε να προσέχει τη συμπεριφορά του, ώστε να είναι παράδειγμα για τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.

Άλλά το έτος 1770 οί ορδές του Αλβανού Χατζή Όσμάν, αφού κατέπνιξαν κάθε σημείο ελληνικής αντιστάσεως, έφθασαν καί στίς Γούβες. Οί Αρβανίτες μεταξύ άλλων φόνευσαν καί τον πατέρα του Ιωάννη (πού δεν διασώθηκε το όνομα του) καί στη συνέχεια αιχμαλώτισαν τον ίδιο καί τη μητέρα του καί τους μετέφεραν στη Λάρισα.

Εκεί τους πώλησαν δύο καί τρείς φορές τον καθένα ξεχωριστά καί υστέρα από δύο χρόνια τους ξαναπώλησαν καί τελικά αγοράσθηκαν καί οί δύο από έναν Τούρκο από τη Θεσσαλονίκη, πού διέμενε στη Λάρισα. Μάλιστα ό Τούρκος δεν είχε παιδιά καί βλέποντας τα χαρίσματα του Ιωάννη, ό οποίος ήταν πολύ έξυπνος για την ηλικία του, πρόθυμος, πειθαρχικός καί σβέλτος στη δουλειά, σκέφθηκε μαζί με τη γυναίκα του νά τον κάνουν ψυχοπαίδι τούς, δηλαδή νά τον υιοθετήσουν.

Έτσι από τη στιγμή εκείνη καθημερινά το αφεντικό του προσπαθούσε νά διαστρέψει τον Ιωάννη από την Πίστη των Χριστιανών καί νά τον κάνει Οθωμανό. Αρχικά προσπάθησε με κολακείες καί υποσχέσεις καί κατόπιν με φοβέρες καί βασανισμούς, ώστε να κάμψει την αντίσταση του Ιωάννη, ό όποιος όμως έμενε στερεός καί ακλόνητος στη Χριστιανική Πίστη του.

Παράλληλα καί η γυναίκα του αφεντικού του προσπαθούσε καθημερινά με μαγείες καί σατανικά γητεύματα να ξεμυαλίσει τον Ιωάννη, ώστε να κυριευθή από σαρκικές επιθυμίες καί έτσι να τουρκέψει. Αλλ’ ό Ιωάννης, έχοντας το Θεό μέσα του, έμεινε καθαρός άπ’ όλα. Η θεία Χάρη τον φύλαξε άπ’ όλα τα διαβολικά τεχνάσματα της γυναίκας του Αγαρηνού.

Αφού κουράσθηκε ό Τούρκος να παρακαλεί και να πιέζει τον Ιωάννη να αλλαξοπιστήσει θυμωμένος τον οδήγησε στην αυλή του Τζαμιού. Εκεί μαζεύθηκαν πολλοί Αγαρηνοί, πού προσπαθούσαν με χτυπήματα, φοβέρες καί σπαθισμούς νά τον κάνουν νά τουρκέψει. Η απάντησή του όμως ήταν ξεκάθαρη: «Εγώ Τούρκος δεν γίνομαι. Χριστιανός είμαι καί Χριστιανός θέλω νά πεθάνω»!

Έφθασε όμως καί ή Νηστεία της Παναγίας, το Δεκαπενταύγουστο. Μόλις ό Τούρκος κατάλαβε ότι ό Ιωάννης δεν ήθελε νά χαλάσει τη Νηστεία καί νά αρτυθή, αποφάσισε νά τον κλείσει σ’ ένα στάβλο. Εκεί τον κλειδαμπάρωσε για όλο το διάστημα των 15 ημερών καί πότε τον κρεμούσε καί τον κάπνιζε με άχυρα καί πότε τον χτυπούσε με το σπαθί του προσπαθώντας νά τον κάνει νά φάει καί νά χαλάσει τη Νηστεία. Αλλ’ ό Ιωάννης όχι μόνο δεν έφαγε αρτυμένα φαγητά, αλλά οϋύτε καν τα δοκίμασε. Προσευχόταν καί παρακαλούσε την Παναγία νά τον βοηθήσει νά μην αρτυθεί. Προτιμούσε καλύτερα νά θανατωθή παρά νά χαλάσει τη Νηστεία.

Βλέποντας ό αφέντης του ότι δεν πείθεται, τον άφηνε νηστικό 2 καί 3 ήμερες, χωρίς να του δίνει τίποτε να φάει. Από την άλλη μεριά, η μητέρα του Ιωάννη, ίσως πιεζόμενη από τον Τούρκο αφέντη, στεκόταν κοντά στο γιο της καί βλέποντας τον αποκαμωμένο από τα βασανιστήρια καί από τη νηστεία, τόν παρακινούσε να φάει λέγοντάς του: «Φάε, γιε μου, από αυτά τα φαγητά, για να μην πεθάνεις, καί ό Θεός καί ή Παναγία σε συγχωρούν, γιατί δεν το κάνεις με το θέλημα σου, αλλά από ανάγκη. Λυπήσου καί εμένα τη φτωχή καί στενοχωρημένη μητέρα σου καί μη θελήσεις να πεθάνεις παράκαιρα καί με αφήσεις έρημη σ’ αυτή τη σκλαβιά καί ξενιτειά».

Στίς παρακλήσεις αυτές της μητέρας του ό Ιωάννης απάντησε: «Γιατί κάνεις έτσι, μητέρα, καί κλαις; Γιατί δεν μιμείσαι τον Πατριάρχη Αβραάμ, ό όποιος για την πίστη καί την αγάπη του στο Θεό θέλησε να θυσιάσει το μοναδικό γιο του,τον Ισαάκ, πού όμως ό Θεός τον διέσωσε με θαύμα;

Εσυ είσαι πρεσβυτέρα κι εγώ γιος Ιερέα καί Μάρτυρα καί πρέπει να είμαστε όχι μόνο πιστοί, αλλά καί υποδείγματα στους αδελφούς μας Χριστιανούς. Γιατί, αν δεν φυλάμε καί τα θεωρούμενα μικρά από τους Νόμους καί τα έθιμα της Εκκλησίας μας, πώς θα φυλάξουμε τα μεγάλα…;».

Ύστερα από αυτή την ακλόνητη στάση καί απάντηση του Ιωάννη, εξαγριωμένος πια ό Τούρκος του έδωσε μια θανατηφόρα μαχαιριά στην καρδιά καί μετά από δύο ήμερες ό Ιωάννης έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου, στίς 21 Οκτωβρίου 1773, ως Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης! Γιατί αμέσως ό Πανάγαθος θεός έτίμησε το μαρτυρικό του σώμα με εύωδία καί θείο φως, όπως καί με πολλά θαύματα αργότερα!

Αφού δηλαδή ό Τούρκος αφέντης του τον εφόνευσε, πέταξε το μαρτυρικό του σώμα στο διπλανό του κήπο, για να τον φάνε οί σκύλοι. Καί όχι μόνο οί σκύλοι δεν έφαγαν το ιερό Λείψανο, αλλά έμειναν δίπλα του και δεν επέτρεπαν σε κανένα να το πλησιάσει, έτσι έμεινε φωτεινό καί αναλλοίωτο, ενώ Χριστιανοί Λαρισαίοι είδαν φως ουράνιο να κατέρχεται σαν αστέρι επάνω του!

Τότε ο μητροπολίτης Λάρισας που πληροφορήθηκε αυτά, εζήτησε την άδεια καί ενταφίασε το ίερό Λείψανο χριστιανοπρεπώς. Είχε όμως ό Άγιος αφήσει εντολή στη μητέρα του να μην αφήσει το λείψανό του στη λαρισαϊκή γη, αλλά μετά τριετία να κάμει εκταφή καί να το μεταφέρει στην πατρίδα τους.

Έτσι εκείνη παρέμεινε στη Λάρισα επαιτούσα για να ζει, ωσότου έγινε ή εκταφή του ιερού Λειψάνου του Αγίου από το Μητροπολίτη Λαρίσης, ό όποιος καί το παρέδωσε στη μητέρα του.

Εκείνη κατέχουσα τον ιερό θησαυρό κατέφυγε στην πατρίδα τους καί διέμενε σ’ έναν αδελφό της, στον οποίο καί μόνο ανέφερε ότι κατέχει το ιερό Λείψανο του υιού της Αγίου Ιωάννου. Άφησε μάλιστα στον αδελφό της κι εκείνη εντολή, όταν αποθάνει και ταφή, να τοποθετήσουν δίπλα της τα ιερά Λείψανα του Αγίου, όπως καί έγινε.

Αλλ' ό Πανάγαθος, τιμώντας τον Άγιο, επέτρεψε στη συνέχεια την αποκάλυψή του, από την ευωδιά πού ανέδιδε το ιερό Λείψανό του καί από τα θαύματα πού ετελούντο απ’ αυτά.

Έτσι το ίερό Λείψανο του Αγίου περιήλθε στην Ι. Μητρόπολη Μονεμβασίας, επί Μητροπολίτη Χρύσανθου, το 1818, καί ήδη κατέχεται από την Ι. Μητρόπολη Σπάρτης καί την Ι. Μονή Ζερμπίτσας Σπάρτης, ενώ τμήματά του κατέχουν καί οι Ι. Μητροπόλεις Μεσσηνίας καί Λαρίσης, όπου καί έχουν ανεγερθή Ι. Ναοί έπ’ ονόματι του Αγίου, όπως καί στην Παλλήνη Αττικής, ενώ στους επικαλούμενους αυτόν τελούνται θαύματα.


πηγή

 
Πηγή: Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Θήρας

Η Γεσθημανή, το Θεομητορικό μνήμα...απόσπασμα απο το βιβλίο τα βήματά μου στους Αγίους Τόπους






- Η τοποθεσία Γεσθημανή, είπε η ξεναγός,  περιβάλλεται από ελαιώνες και στην εβραϊκή γλώσσα Γεσθημανή θα πει  «ελαιοτριβείο ». Στο βάθος της κοιλάδας βρίσκεται το θεομητορικό μνήμα , όπου οι Απόστολοι τοποθέτησαν το σώμα της Θεοτόκου . Ελάτε να κατέβουμε μαζί ευλαβικά τα σαράντα οκτώ σκαλοπάτια να προσκυνήσουμε Αυτήν που έγινε «σκεύος εκλογής » απ’ το Θεό. Αυτήν που γέννησε το Χριστό μας και τόσο ταπεινά και αθόρυβα έζησε την επίγεια Ζωή Της, είπε η ξεναγός.
-Ακόμα και αυτός ο ναός Της είναι τόσο ταπεινός και τόσο   κατανυκτικός …
Παναγία μου γλυκιά, ψέλλισα και μετά…
Ω! Παναγιά μου τι όμορφη που είσαι …Τι εικόνα κι αυτή! Θαυμάσια , εξαιρετική, πανέμορφη , είπα μέσα μου , αλλά μάλλον κάτι μου ξέφυγε γιατί άκουσα την ξεναγό να λέει ότι το όνομα της είναι Ιεροσολυμίτισσα και…
Δεν θυμάμαι τι είπε, γιατί το βλέμμα και το μυαλό μου καρφώθηκε στο Δικό Της και ξαφνικά κάποια δάκρυα άρχισαν να τρέχουν απ’ τα μάτια μου. Δεν ξέρω γιατί…όμως είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι κοντά Της.
« Και Σε Μεσίτρια έχω προς τον Φιλάνθρωπο Θεό…»

 περισσότερα








Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Πως η προσευχή χωρίζει τον νου από τους λογισμούς.

  1530379_10151963229084065_1662548451_n.jpg

Και ο Αδελφός είπε· Στα αλήθεια, Πάτερ, έτσι είναι. Αλλά σε παρακαλώ, να με μάθεις και για την προσευχή, πως χωρίζει τον νου από όλους τους λογισμούς.

Και αποκρίθηκε ο Γέροντας· Οι λογισμοί, είναι σκέψεις για τα πράγματα· από τα πράγματα, άλλα είναι αισθητά και άλλα νοητά. Σε αυτά ο νους διατρίβει, περιφέροντας τα νοήματα τους· η χάρη της προσευχής φέρνει τον νου κοντά στον Θεό· και αυτό χωρίζει από όλους τους λογισμούς. Τότε ,λοιπόν, ο νους όντας γυμνός (από ξένους λογισμούς) γίνεται θεοειδής. Αφού γίνει τέτοιος, αιτεί τα πρέποντα και η δέησή του δεν αποτυγχάνει ποτέ. Για αυτό λοιπόν και ο Απόστολος παραγγέλλει να προσευχόμαστε αδιάλειπτα, για να φέρουμε τον νου συνεχώς κοντά στον Θεό.

Και ο Αδελφός είπε · Και πως ο νους μπορεί να προσεύχεται αδιάλειπτα? Διότι ψάλλοντας και διαβάζοντας και υπηρετώντας, τον περισπούμε με πολλούς λογισμούς και θεωρήματα.

Και αποκρίθηκε ο Γέροντας· Τίποτα αδύνατο δεν προστάζει η θεία Γραφή. Επειδή και ο ίδιος ο Απόστολος και έψελνε και διάβαζε και υπηρετούσε και προσεύχονταν αδιάλειπτα. Αδιάλειπτος είναι η προσευχή που έχει τον νου σε πολύ ευλάβεια και πρόσκειται με πόθο στον Θεό, και κρέμεται πάντοτε από την ελπίδα Του, και σε Αυτόν έχει θάρρος σε όλα, στα έργα και σε όσα συμβαίνουν. Ο Απόστολος έλεγε ''ποιος θα μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού· θλίψη ή στενοχώρια? ''. ''Διότι είμαι πεπεισμένος ότι ούτε θάνατος, ούτε ζωή, ούτε άγγελοι''. Και πάλι ''Κατά πάντα θλιβόμενοι, αλλά όχι στενοχωρούμενοι· απορούμενοι, αλλά όχι απελπιζόμενοι· διωκόμενοι, αλλά όχι εγκαταλειπόμενοι· καταβαλλόμενοι αλλά όχι απολλύμενοι. Πάντοτε περιφέροντας την νέκρωση του Κυρίου Ιησού στο σώμα, για να φανερωθεί και η ζωή του στην θνητή μας σάρκα. Έτσι, λοιπόν, ο Απόστολος αδιαλείπτως προσεύχονταν· σε όλα τα έργα, καθώς ελέχθη, και σε όλα όσα συνέβαιναν είχε την ελπίδα στον Θεό. Για αυτό τον λόγο στις θλίψεις έχαιραν όλοι οι άγιοι, για να συνηθίσουν να έρχονται στην θεία αγάπη. Και για αυτό έλεγε ο Απόστολος '' Θα καυχηθώ, λοιπόν, στις ασθένειές μου, για να σκηνώσει μέσα μου η δύναμη του Χριστού. Όταν ασθενώ, τότε είμαι δυνατός''. Αλλά ουαί σε εμάς τους άθλιους, διότι εγκαταλείψαμε την οδό των αγίων Πατέρων, και για αυτό είμαστε έρημοι από κάθε πνευματικό έργο».

(Ασκητικά, Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής)