Ιησούς Σινά

Τι πλέον θέλεις;

Εγώ πατήρ, εγώ αδελφός, εγώ νυμφίος, εγώ οικία, εγώ τροφεύς, εγώ ιμάτιον, εγώ ρίζα, εγώ θεμέλιος, παν όπερ αν θέλεις εγώ. Μηδενός εν χρεία καταστείς. Εγώ δουλεύσω.

Ήλθον γαρ διακονήσαι, ου διακονηθήναι. Εγώ και φίλος και ξένος και κεφαλή και αδελφός και αδελφή και μήτηρ. Πάντα εγώ.

Μόνον οικείως έχε προς εμέ. Εγώ πένης δια σέ και αλήτης δια σέ, επι σταυρού δια σέ, άνω υπέρ σου εντυγχάνω τω Πατρί κάτω υπέρ σου πρεσβευτής παραγέγονα παρά του Πατρός.

Πάντα μοι σύ και αδελφός και συγκληρονόμος και φίλος και μέλος.

Τι πλέον θέλεις;

Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

2020 ευχές για τον νέο χρόνο



Τι να ευχηθούμε φέτος;
Λες και όλα αυτά που ευχόμαστε γίνονται;
Όχι όλα.
Ίσως μερικά, μα και κανένα.
Τότε πάνε τζάμπα οι ευχές, μαζί με τα χρόνια πολλά, την υγεία, την χαρά…
Ναι;
Όχι, δεν το νομίζω.
Όμως αν προσπαθήσουμε  λιγάκι φέτος, θέλει κόπο, να μοιραστούμε το πρόβλημα που δεν το άγγιξαν οι ευχές να βρει την λύση,  με τον άνθρωπό μας, την οικογένειά μας, τον πνευματικό μας, τον Θεό;  Δεν θα είναι πιο καλά;
Κοίτα πόσοι θα σηκώνουν το πρόβλημα;  Δεν θα είμαστε μόνοι.
Και τότε το πρόβλημα, ο σταυρός μας, γίνεται…σταυρουδάκι.
Γιατί τελικά μοιραστήκαμε τον πόνο μας με τον άνθρωπο, αλλά κυρίως   με τον Θεό και έτσι…αντέξαμε, μα και αντέχουμε αλλά και θα αντέξουμε…
Δοκιμασμένο και διαχρονικό!
Οι Άγιοι μας το είπαν.
Εγώ το μεταφέρω.
Ως ταχυδρόμος…

Στις δύσκολές μου στιγμές λέω: "Παναγία μου βοήθει μοι" και την ευχή και ανακουφίζομαι.





Μου έγραφε προ καιρού μια φτωχή γυναίκα από την επαρχία:

 Έλαβα το γράμμα σου και πήρα χαρά πνευματική και σ΄ευχαριστώ από ψυχής. Το Αγιον Όρος δεν βγαίνει ποτέ από μέσα από την ψυχή μου, γι΄αυτό ο,τι λάβω από αυτό, μου το στέλνει η Παναγία μας και παίρνω κουράγιο και χαρά. Πολλές φορές σ΄ευχαριστώ. Το διαβάζω και σεργιανίζω κι εγώ στα ευλογημένα  μονοπάτια του Αγίου Όρους. Ναι, το χτυπούν, γιατί δεν μπορούν να το βλέπουν, ο πειρασμός και οι άθεοι άνθρωποι. Από χρόνια το πολεμούν, γιατί δεν ενδιαφέρονται για την πίστη μας. Λέω: "Παναγία μου, καθάρισε το περιβόλι σου για να ηρεμήσουν οι άγιοι εργάτες σου, οι μοναχοί που σε δοξολογούν. Αυτοί είναι τα λουλούδια που το στολίζουν. Πότιζέ τα με τη χάρη σου για να είναι πάντα ανθισμένα και στείλε την ευωδία τους σε όλο τον κόσμο".
Τα γραφτά σου είναι μια θεϊκή γέφυρα, που φέρνει κι εμάς στον άγιο τόπο σου. Κάνω ο,τι  είναι δυνατόν, αλλά τα κακά και τα εμπόδια φυτρώνουν στον δρόμο μου  κάθε ώρα και ζητάω τη βοήθεια της Παναγίας μας, να μου δίνει υπομονή και υγεία, που δεν την έχω, για να μπορώ να στέκω. Στις δύσκολές μου στιγμές λέω: "Παναγία μου βοήθει μοι" και την ευχή και ανακουφίζομαι. Όλο προσευχή κάνω. Μα και γιατί να πρωτοκάμω προσευχή; Για δικούς, για εχθρούς, για την Εκκλησία μας, για τα μοναστήρια μας; Ύστερα ο Θεός εμένα θ΄ακουσει την αμαρτωλή; Εγώ απάγκιο μου και χαρά μου έχω την εκκλησιά. Και το φαρμακείο μου για την αρρώστια μου εκεί το βρίσκω, είναι προσευχή...Διαβάζω για το Αγιον Όρος και ανεβαίνω στον ουρανό. Ο Θεός να πληθαίνει τους αγίους ανθρώπους πάνω στη γη, να φωτίζουν τα σκοτάδια μας.


Μια μάνα αμαρτωλή.

Μη με γράφεις κυρία, δεν αξίζω.


+ μοναχός Μωυσής ο αγιορείτης

 

Μηνύματα από Ιεροσόλυμα. π.Ιουστίνος ηγούμενος στο Φρέαρ του Ιακώβ


Λάβρος κατά των Εκκλησιαστικών Ποιμένων είναι ο Ηγούμενος του Φρέαρ του Ιακώβ Γέροντας Ιουστίνος, ο οποίος τον Αύγουστο του 2016 σώθηκε μετά από απόπειρα δολοφονίας του.
Ο Γέροντας μιλώντας σε προσκυνητές μεταξύ άλλων ανέφερε: "Αφήσαμε την Ορθοδοξία μας, αφήσαμε την γλώσσα μας, αφήσαμε τον πολιτισμό μας".
Επίσης ο Ηγούμενος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στους μετανάστες του Πειραιά, τονίζοντας πως "άπαξ ο Αρχιεπίσκοπος έβγαλε το εγκόλπιο του σε ανθρώπους που ήρθαν στο σπίτι μας λάθρα, για να μην τους προσβάλει θρησκευτικώς, εμείς δηλαδή εδώ πέρα πως πρέπει να εμφανιζόμαστε με σορτς; Είμεθα αξιοκατάκριτοι και αξιολύπητοι!"
"Ο Θεός τιμώρησε την Εκκλησία της Ελλάδος, κάθε δέκα κληρικούς που πεθαίνουν να κάνουν έναν" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γέροντας Ιουστίνος.
Τέλος ο γέροντας μιλάει για τους Αγιοταφίτες, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αλλά και για την απόπειρα δολοφονία του.

πηγή






Πέτρινη καρδιά





Μια πέτρινη καρδιά δεν μπορεί να καλλιεργηθεί και δεν μπορεί να γνωρίσει τον Κύριο.
 Συχνά λέμε<<τον κόσμο τον αγαπώ>> και δεν αγαπούμε τη συζυγό μας ή το παιδί μας, γιατί δεν μας φέρονται όπως θέλουμε. Δεν αγαπάμε αυθόρμητα, αγαπάμε με υπολογισμούς και προϋπολογισμούς. Βάζουμε αρκετές προϋποθέσεις στην αγάπη μας. Φαντασθείτε να΄κανε κάτι τέτοιο ο Θεός σ΄εμάς και να εξαντλούσε πάνω μας τη δικαιοσύνη του. Δεν μπορεί κάποιος ν΄αγαπά αληθινά και να μην υπομένει, ανέχεται, υποχωρεί, ελπίζει, μακροθυμεί και δεν αντιλέγει. Δεν μπορεί κάποιος ν΄αγαπά και με το παραμικρό να γκρινιάζει, να παραπονείται, να τσακώνεται και να καυγαδίζει.
 Όταν συνηθίσει κάνεις σ΄ένα τέτοιο κλίμα, ψυχραίνεται και δεν ακούει μετά ούτε τα καλά λόγια. Δεν είναι έτσι; Τα  παραλέω

+μοναχός Μωυσής ο αγιορείτης

Άγιοι Τόποι. Εκεί που Ουρανός.... χαμηλώνει !




   Οπισθόφυλλο

Ας πάμε Εκεί που ο Ουρανός χαμηλώνει, Εκεί που ο Ουρανός ενώνεται με τη Γη. Εκεί που η Σιωπή χτυπάει μέσα στην ψυχή, την ανακουφίζει και την γιατρεύει. Εκεί που κάτι σ' ακουμπάει, εκεί που ο Ουρανός σ' αγγίζει και γίνεται η μεγάλη συνάντηση Θεού και ανθρώπου που είναι μυστική, προσωπική, αγαπητική, Χαριτόβρυτη. Εκεί που νιώθεις ότι θα Τον συναντήσεις. Εκεί που θα νιώσεις σίγουρα την Χάρη Του και αφήνεσαι. Εκεί, στο Κέντρο της Γης, κοντά στον Αιώνιο Μαγνήτη! 

Εκεί στον Πανάγιο Τόπο που όποιος τον επισκεφτεί ως ερευνητής, ως επισκέπτης, ως πιστός ή ως άπιστος θα αναφωνήσει ότι ο Τάφος Του πραγματικά είναι Ζ ω ν τ α ν ό ς!


Υ.Γ
Κατά καιρούς δημοσιεύονται από εκδοτικούς οίκους διάφορα βιβλία Χριστιανικού περιεχομένου για παιδιά, για εφήβους, για μεγάλους.
Διάβάζοντας αυτό το βιβλίο των εκδόσεων Σαΐτη βλέπουμε, ότι είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στα Πανάγια προσκυνήματα των Αγίων Τόπων και ο λόγος της συγγραφέως δένει  αρμονικά  με τον λόγο ενός ιερέως, που μας δίνει και   άλλες διαστάσεις πέραν των προσκυνημάτων.
Γλαφυρό το κείμενο, εύκολα αντιληπτή η διήγηση από τον καθένα μας, αλλά βαθειά πατερικός ο λόγος του παππούλη που πιάνεται από τα πανάγια προσκυνήματα και ελίσσεται με μεγάλη επιδεξιότητα στα σημερινά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Αποστάγματα σοφίας με απλές λέξεις, που δεν κουράζουν αλλά  είναι βιωματικές εμπειρίες από ένα δοκιμασμένο πετραχήλι...όμορφα δεμένες με την συγγραφική  πένα.
Το βιβλίο απευθύνεται   σε ενήλικες και διαβάζοντάς το αυτοί που έχουν πάει καταλαβαίνουν και ξαναθυμούνται. Αυτοί που δεν έχουν πάει, να η αφορμή να μάθουν για να πάνε!
Είτε  ταξίδι ανάμνησης, είτε  ταξίδι επίσκεψης...όποιο και αν γίνει  το σίγουρο είναι, ότι ο ταξιδιώτης βγαίνει διπλά ωφελημένος επισκεπτόμενος Αυτόν που διψά και επιθυμεί η ψυχή του. Και αν πάμε εκεί, με όποιο "μέσο"  πάμε, το σίγουρο είναι ότι όλοι θα βρεθούμε εκεί, όλοι μαζί, εκεί στο σπίτι του δικού μας Πατέρα.

Έτσι συμβαίνει  μ΄αυτά τα ...ταξίδια.
Καλή αντάμωση!

Από τα Ψήγματα Ορθοδοξίας

Τρεις μέρες με τους...Αγίους. Δασκάλα γράφει παιδικό βιβλίο για το Αγιο Ορος


Τον Ιούλιο που μας πέρασε είχαμε  πληροφορηθεί για το υπό έκδοση  βιβλίο


και υποψιαζόμασταν ότι αναφερόταν στο Άγιο Όρος. Πέσαμε διάνα. Είχαμε απορία πως μπορεί μια γυναίκα  να γράψει για το Άγιο Όρος. Πήραμε το βιβλίο και στις πρώτες σελίδες βρήκαμε την...απάντηση.
Είναι ένα παιδικό - εφηβικό βιβλίο των εκδόσεων Σαΐτη με αρκετές εικόνες, φωτογραφίες και τοπία του Αγίου Όρους. Το κείμενο απλό, λιτό, γλαφυρό σε συντροφεύει αν έχεις πάει στο Άγιο Όρος, αλλά και σε ταξιδεύει αν δεν έχεις πάει θέλοντας οπωσδήποτε το επόμενό σου ταξίδι να είναι στο περιβόλι της μεγάλης Κυράς, της Παναγίας μας.
Τα αστεία και οι διάλογοι των μικρών πρωταγωνιστών σε διασκεδάζουν, σεβόμενοι ιδιαίτερα την ιερότητα του χώρου  των Αγιορείτικων μονών. 
Το διαβάσαμε πολλές φορές, μας έκανε εντύπωση! Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα για τα παιδιά μας, γιατί τελικά το καλό βιβλίο και ιδιαίτερα το καλό  παιδικό βιβλίο λείπει στην εποχή μας.

 *****

Πήραμε ένα κομμάτι από το κείμενο για να έχουμε μια "εικόνα"...



<<Ένας παππούλης ψηλός με ένα ντορβά στην πλάτη και κάτι χοντρά παπούτσια εμφανίστηκε στο αρχονταρίκι. Φαινόταν κουρασμένος. Η μύτη του έτρεχε, μάλλον ήταν γριπιασμένος και γύρισε τη ματιά του προς το κουζινάκι ψάχνοντας.

       Ο αδελφός μου ο Κώστας, κάτι σαν να κατάλαβε. Μια μεγάλη κούπα τσάι με δυο γαρίφαλα μέσα για μυρουδιά, «καρφύλια» τα έλεγε η γιαγιά της μητέρας μου, η Σμυρνιά και δύο παξιμάδια. Τα ακούμπησε βιαστικά σ’ ένα τραπεζάκι δίπλα στον παππούλη.

       Άστραψαν τα γριπιασμένα μάτια του παππούλη, χάρηκε για το τσάι και σήκωσε το χέρι του κι ευλόγησε τον Κώστα. Και τον ξαναευλόγησε! Του είπε να καθίσει δίπλα του. Του έδωσε μια εικόνα της Παναγίας κι ένα μικρό κομποσχοινάκι. Δουλεμένο, φθαρμένο από την προσευχή. Του είπε να μη το χάσει, να λέει την ευχή. Του είπε πώς να τη λέει, τον δίδαξε... κι όλα αυτά για ένα τσάι.

       Ναι, για ένα τσάι του έδειξε τον δρόμο του ουρανού... Μας δίδαξε όλους μυστικά, ποια είναι η ανταμοιβή της αυθόρμητης και καλοσυνάτης προσφοράς, στον παππούλη, στον άγνωστο, στον συνάνθρωπο, στον ζητιάνο. Ένα τσάι, μια καλή κουβέντα, είκοσι λεπτά σε κάθε ανάγκη κι έτοιμο το εισιτήριο του ουρανού. Ναι, ναι, ναι...>>
 *****

 Τέλος δεν θα αφήναμε έξω το οπισθόφυλλο...



Τα μοναστήρια κατανυκτικά, οι γέροντες λες και ξεκόλλησαν από τις Αγιογραφίες και περπατούν δίπλα σου… τους αγγίζεις, σου μιλούν! Μα κι αν δε μιλούν, η σιωπή τους κάνει θόρυβο κι ανακουφίζει την ψυχή σου… Κομποσκοίνια στα χέρια, βιβλία πολλά, σταυρουδάκια και λιβάνια αρκετά, πρόσωπα όμορφα, ήρεμα, γαληνεμένα…
       Οι ακολουθίες απλές, λιτές, ξεχειλίζουν την ψυχή από τα συναισθήματα που δεν περιγράφονται, αλλά βιώνονται.
       Το βλέπεις! Το αισθάνεσαι!
       Κάτι, σε ακουμπάει, κάτι χαμηλώνει…
       Χαμηλώνει ο ουρανός και γίνεται η μεγάλη συνάντηση Θεού κι ανθρώπου, μυστική, προσωπική, αγαπητική…
       Κι ο διάλογος γίνεται μακρύς, ατελείωτος με την Παναγία και τους Αγίους...
       Βιώνεται αυτή η μοναδική μυστική ενότητα πλάσματος και Δημιουργού, και θες να πας, να ξαναπάς στο Άγιον Όρος! 



           Απο τα 
Ψήγματα Ορθοδοξίας