Ιησούς Σινά

Τι πλέον θέλεις;

Εγώ πατήρ, εγώ αδελφός, εγώ νυμφίος, εγώ οικία, εγώ τροφεύς, εγώ ιμάτιον, εγώ ρίζα, εγώ θεμέλιος, παν όπερ αν θέλεις εγώ. Μηδενός εν χρεία καταστείς. Εγώ δουλεύσω.

Ήλθον γαρ διακονήσαι, ου διακονηθήναι. Εγώ και φίλος και ξένος και κεφαλή και αδελφός και αδελφή και μήτηρ. Πάντα εγώ.

Μόνον οικείως έχε προς εμέ. Εγώ πένης δια σέ και αλήτης δια σέ, επι σταυρού δια σέ, άνω υπέρ σου εντυγχάνω τω Πατρί κάτω υπέρ σου πρεσβευτής παραγέγονα παρά του Πατρός.

Πάντα μοι σύ και αδελφός και συγκληρονόμος και φίλος και μέλος.

Τι πλέον θέλεις;

Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Η κατανάλωση εξαρτάται από τα μετρητά Ο πόλεμος κατά των μετρητών έχει ξεκινήσει...

Η αρχή του τέλους για τα μετρητά; Πιθανώς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της FAZ. Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για νομοσχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που βρίσκεται στα σκαριά και το οποίο θέτει ανώτατο πλαφόν στην κυκλοφορία μετρητών στην εσωτερική αγορά. Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση εξετάζει την καθιέρωση ανώτατου ορίου ύψους 5000 ευρώ σε όλες τις δοσοληψίες σε μετρητά.
Στο στόχαστρο τρομοκρατία και διαφθορά
Άγνωστο ακόμη πότε θα κατατεθεί στη γερμανική βουλή το νομοσχέδιο για τα μετρητά
Ως αιτιολογική βάση για αυτήν την κίνηση η κυβέρνηση προτάσσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα όπως το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούν κατά κανόνα ρευστό χρήμα για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Ένας δεύτερος λόγος, εξίσου σημαντικός, που δικαιολογεί το συγκεκριμένο μέτρο είναι ο περιορισμός του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και η πάταξη της διαφθοράς. Ωστόσο, όπως ήδη διαφαίνεται, ένα τέτοιο μέτρο αναμένεται να έχει επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο.
«Βλέπουμε τα σχέδια της κυβέρνησης με κάποια επιφύλαξη», αναφέρει ο Ούλχιρ Μπινεμπέσελ από το Γερμανικό Εμπορικό Σύνδεσμο (HDE), εκτιμώντας ότι η καθιέρωση πλαφόν θα πλήξει γενικότερα την κυκλοφορία ρευστού χρήματος στη γερμανική αγορά. Είναι πράγματι γεγονός ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να επηρεάσει πληθώρα κλάδων της γερμανικής οικονομίας, όπως σημειώνει ο Μπινεμπέσελ: την εμπορία αυτοκινήτων, τον κλάδο των κοσμηματοπωλών και εμπόρων επίπλων καθώς επίσης και τους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της πώλησης πολυτελών ειδών καθώς και το λεγόμενο χονδρικό εμπόριο με σύστημα cash-and-carry.
Η κατανάλωση εξαρτάται από τα μετρητά
Ο πόλεμος κατά των μετρητών έχει ξεκινήσει...
Tο φημολογούμενο μέτρο αναμένεται να πλήξει όμως και την κατανάλωση. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Γερμανοί καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις πληρωμές σε μετρητά. Ωστόσο σε περσινή δημοσκόπηση τα 3 / 4 των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι πιστεύουν πως σύντομα η Γερμανία θα ακολουθήσει κι αυτή με τη σειρά της το παράδειγμα της Δανίας, όπου οι έμποροι μπορούν να αρνηθούν στους πελάτες τους την πληρωμή με μετρητά.
Σύμφωνα με τον γερμανό καθηγητή Οικονομικών Γκέραλντ Μαν από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, «ο πόλεμος κατά των μετρητών» έχει ήδη ξεκινήσει και στη Γερμανία, ενώ όπως αφήνει να εννοηθεί ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια αργή αλλά σταθερή διαδικασία μετάβασης από το ρευστό στο πλαστικό χρήμα. Από την πλευρά της, έντονη κριτική στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης ασκεί και η Γερμανική Ένωση Προστασίας των Καταναλωτών. Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπός της Κλάους Μίλερ η χρήση μετρητών αντί καρτών είναι συνυφασμένη με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, «και αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο».

FAZ / Δήμητρα Κυρανούδη

 πηγή 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου