Σε προσφυγή τους, τέσσερις ιερωμένοι και δύο δικηγόροι θεωρούν ότι οι νέες ταυτότητες είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις – Υποστηρίζουν ότι το τσιπάκι που θα φέρουν θα επιτρέπουν τον εντοπισμό του κάθε πολίτη
Νέος κύκλος δικαστικής αντιπαράθεσης ξεκίνησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας για τις νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες που θα τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι το οποίο περιέχει προσωπικά δεδομένα και όχι μόνο.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν 4 ιερωμένοι (ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι), η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο δικηγόροι και ζητούν να ακυρωθεί η από 27.4.2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων -οι οποίες περιέχουν «RFID chip»- και καθορίζει τι προσωπικά στοιχεία θα περιλαμβάνουν.
Υποχρεωτική η αντικατάσταση εντός πενταετίας
Όπως είναι γνωστό, οι Έλληνες πολίτες πρέπει υποχρεωτικά να αντικαταστήσουν τις σημερινές αστυνομικές ταυτότητες με τις νέου τύπου, σε ανώτατο βάθους χρόνου μιας πενταετίας.
Οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων, μεταξύ των άλλων, μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), κ.λπ.
Επίσης, θα καταβάλλεται από όλους τους πολίτες ηλεκτρονικό παράβολο για την έκδοση των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα ταχυδρομικά έξοδα αποστολής τους, κ.λπ.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι οποίοι κατέθεσαν και αίτημα η προσφυγή τους να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία, ενώ πλούσια αναφορά γίνεται και στο κείμενο του Αγίου Παϊσίου: «Τα σημεία των καιρών».
Υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο «RFID chip» των νέων ταυτοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση των πολιτών, αποτελούν προσωπικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία σχετίζονται με το πρόσωπο του κάθε πολίτη, ενώ αποθηκεύεται και ελέγχεται κάθε συναλλαγή του είτε με τις δημόσιες είτε με τις ιδιωτικές υπηρεσίες.
Υποστηρίζουν ότι το RFID chip παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού των πολιτών
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι –όπως επισημαίνεται- ότι λόγω του «RFID chip» που περιέχει είναι εφικτός ο εντοπισμός και η γνώση της ακριβούς γεωγραφικού στίγματος της θέσης του κατόχου της ταυτότητας, ακόμα και εάν αυτός βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο.
Ο εντοπισμός αυτός των πολιτών μέσω του «RFID chip» των ταυτοτήτων έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το Σύνταγμα, το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ΕΣΔΑ, την Οικουμενική διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Έτσι, η υπουργική απόφαση επιβάλλει έναν αντισυνταγματικό και παράνομο περιορισμό των δικαιωμάτων σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κινήσεως των πολιτών.
Οι επίμαχοι αυτοί περιορισμοί δεν μπορούν να επιβληθούν από το κράτος, παρά μόνο από Ποινικό Δικαστήριο για την πρόσληψη αξιοποίνων πράξεων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται.
«Προσβάλλονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα»
Η Συνταγματική αρχή της αναλογικότητας προσβάλλεται ποικιλοτρόπως με τις νέες ταυτότητες, επισημαίνουν οι ιερωμένοι, καθώς δυσανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό, προσβάλλονται τα θεμελίωδη ανθρώπινα δικαιώματα της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κινήσεων των πολιτών, ενώ θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να τηρηθούν ηπιότερα μέτρα, όχι τόσο επαχθή για τους πολίτες και μάλιστα χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους.
Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι αντισυνταγματικά και σε αντίθεση με τους διεθνείς νομικούς κανόνες, υπάρχει καταναγκαστική διαδικασία συλλογής, καταχώρησης, αποθήκευσης και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.
«Θίγεται η θρησκευτική συνείδηση και πίστη»
Όμως, παράλληλα, θίγει άμεσα και την θρησκευτική συνείδηση και πίστη τον Ορθοδόξων Χριστιανών κατά παράβαση του Συντάγματος και των διεθνών νομοθετικών κανόνων, καθώς θίγονται οι αρχές και οι δοξασίες μιας Θρησκείας χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας τάξεις και ασφάλειας.
Εξάλλου, προσθέτουν ο Άγιος Παΐσιος στο προφητικό κείμενό του «Τα σημεία των καιρών» τα έχει προβλέψει όλα αυτά, αλλά παράλληλα, έχουν συγκεντρωθεί 3 εκατομμύρια υπογραφές Ορθοδόξων Χριστιανών οι οποίοι καταδικάζουν την ηλεκτρονική ταυτότητα.
Τέλος, αναφέρουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν προβλέπει εναλλακτικά μέτρα-λύση για τους αντιρρησίες λόγω θρησκευτικής συνείδησης.
πηγή
romfea