φενεος

Ιησούς Σινά

Εγώ πατήρ, εγώ αδελφός, εγώ νυμφίος, εγώ οικία, εγώ τροφεύς, εγώ ιμάτιον, εγώ ρίζα, εγώ θεμέλιος, παν όπερ αν θέλεις εγώ. Μηδενός εν χρεία καταστείς. Εγώ δουλεύσω.

Ήλθον γαρ διακονήσαι, ου διακονηθήναι. Εγώ και φίλος και ξένος και κεφαλή και αδελφός και αδελφή και μήτηρ. Πάντα εγώ.

Μόνον οικείως έχε προς εμέ. Εγώ πένης δια σέ και αλήτης δια σέ, επι σταυρού δια σέ, άνω υπέρ σου εντυγχάνω τω Πατρί κάτω υπέρ σου πρεσβευτής παραγέγονα παρά του Πατρός.

Πάντα μοι σύ και αδελφός και συγκληρονόμος και φίλος και μέλος.

Τι πλέον θέλεις;

Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ψηγματα all

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Διακοπές και αργίες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ευρωπαϊκών χωρών

alfavitari.jpg

Η επικείμενη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την επιμήκυνση του σχολικού έτους ήταν μία από τις κυρίαρχες ειδήσεις των εκπαιδευτικών θεμάτων για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Ο κ. Αρβανιτόπουλος επικαλούμενος τη μικρή διάρκεια του σχολικού έτους προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να αυξηθούν οι μέρες διδασκαλίας.

Το news.gr παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την έναρξη και τη λήξη του διδακτικού έτους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία προέρχονται από το δίκτυο «Ευρυδίκη». Μέσα από αυτά διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν χώρες με αρκετά μικρές διακοπές αλλά υπάρχουν και άλλες όπου οι μαθητές έχουν τις ίδιες περίπου διακοπές με τους Έλληνες μαθητές. Ακολούθως παρουσιάζονται στοιχεία για ορισμένες μεσογειακές χώρες που έχουν τις ίδιες περίπου κλιματολογικές συνθήκες με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται στοιχεία για την Κύπρο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα. Πέρα από αυτές τις χώρες παρατίθενται στοιχεία για τη Φιλανδία και το Λουξεμβούργο.

Αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Κύπρο θα διαπιστώσει κανείς ότι εκεί τα μαθήματα δε ξεκινούν στις 11 Σεπτεμβρίου άλλα λίγες μέρες νωρίτερα, καθώς τα δημοτικά έχουν κάθε χρόνο έναρξη μαθημάτων τη δεύτερη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, που για το τρέχον σχολικό έτος ήταν η 9η Σεπτεμβρίου. Τα μαθήματα των δημοτικών σχολείων τελειώνουν την Τετάρτη που προηγείται της προτελευταίας Παρασκευής του Ιουνίου δηλαδή στις 18 του μήνα, ενώ στην Ελλάδα για το τρέχον έτος θα τελειώσουν 13 Ιουνίου (15η είναι Κυριακή). Η 7η Ιανουαρίου, που στην Ελλάδα είναι αργία για τους μαθητές, στην Κύπρο αποτελεί την πρώτη μέρα της έναρξης των μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι Κύπριοι μαθητές έχουν περισσότερες αργίες από τους Έλληνες καθώς πέρα των διακοπών έχουν 11 αργίες σε αντίθεση με τις 7 αργίες στην Ελλάδα. Διαπιστώνεται μέσα από τα στοιχεία ότι η διάρκεια του σχολικού έτους στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη κατά 2 μόνο μέρες με αυτή στην Ελλάδα.

Σε άλλη μια μεσογειακή χώρα, τη Μάλτα, οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο στις 23 Σεπτεμβρίου ενώ τα μαθήματα τελειώνουν στις 27 Ιουνίου. Οι καλοκαιρινές διακοπές φθάνουν τις 12 εβδομάδες. Τα Χριστούγεννα οι διακοπές ξεκινούν στις 23 Δεκεμβρίου και έχουν διάρκεια 2 εβδομάδων ( 6 Ιανουαρίου λήξη). Οι διακοπές του Πάσχα διαρκούν μόνο μια εβδομάδα (16/4-23/4). Το φθινόπωρο έχουν 2 μέρες διακοπών όσες και τις απόκριες ενώ σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι 5 σχολικές αργίες. Οι συνολικές διακοπές είναι ελαφρά λιγότερες από την Ελλάδα και φθάνουν τις 16,5 εβδομάδες.

Στην Ιταλία τα σχολεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου «Ευρυδίκη», έχουν περίπου τα ίδια χρονικά πλαίσια λήξης και έναρξης των μαθημάτων με την Ελλάδα. Τα μαθήματα ξεκινούν μεταξύ 5-17 Σεπτεμβρίου (ανάλογα με την περιοχή) και η λήξη τους τοποθετείται 7-14 Ιουνίου. Οι διακοπές του καλοκαιριού έχουν διάρκεια 12-13 εβδομάδες. Όσον αφορά τα Χριστούγεννα η διάρκεια των διακοπών στην Ιταλία είναι 11 με 14 μέρες και οι διακοπές του Πάσχα 2 με 9 μέρες. Βέβαια στην Ιταλία οι μαθητές έχουν κάποιες επιπρόσθετες μέρες διακοπών που ανέρχονται σε 1 έως 5. Πέρα των πιο πάνω υπάρχουν και 4 σχολικές αργίες. Επειδή σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας τα μαθήματα ξεκινούν 16 Σεπτεμβρίου , 5 μέρες πιο αργά από την Ελλάδα και λήγουν στις 7-10 Ιουνίου διαπιστώνει κανείς ότι η διάρκεια των μαθημάτων είναι περίπου η ίδια με την Ελλάδα.

Στη Φιλανδία όπου το εκπαιδευτικό της σύστημα θεωρείται από τα κορυφαία στον κόσμο το σχολικό έτος έχει διάρκεια 190 μέρες. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 10-17 Αυγούστου και λήγουν την 1η Ιουνίου. Οι διακοπές του καλοκαιριού έχουν διάρκεια 10-11 εβδομάδες. Αυτές των Χριστουγέννων τοποθετούνται μεταξύ 18 Δεκεμβρίου και 9 Ιανουαρίου. Το Πάσχα οι Φιλανδοί μαθητές έχουν μόλις 4 μέρες διακοπών, όμως έχουν 7 μέρες διακοπών τις απόκριες και 2-7 μέρες το φθινόπωρο. Επίσης έχουν και 2 σχολικές αργίες. Συνολικά έχουν περίπου 16 εβδομάδες διακοπών συγκριτικά με τις 17 που έχουν οι Έλληνες μαθητές.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα στη Γαλλία και τελειώνουν στις 5 Ιουλίου. Το Γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει αρκετές ανάσες στους μαθητές. Μπορεί οι διακοπές του καλοκαιριού να έχουν διάρκεια 9 εβδομάδων όμως οι Γάλλοι έχουν 2 εβδομάδες διακοπών το φθινόπωρο, 2 τις απόκριες, 2 τα Χριστούγεννα καθώς και το Πάσχα ενώ έχουν και 3 -7 σχολικές αργίες. Συνολικά έχουν περίπου 17,5 εβδομάδες διακοπών.

Στην Πορτογαλία τα μαθήματα ξεκινούν μεταξύ 12 - 16 Σεπτεμβρίου και η λήξη τους ανάλογα με την τάξη των μαθητών τοποθετείται στις 6 ή 13 Ιουνίου. Οι διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινούν στις 18 Δεκεμβρίου και τελειώνουν στις 3 Ιανουαρίου (2 εβδομάδες), και αυτές του Πάσχα 7 -21 Απριλίου (2 εβδομάδες). Οι Πορτογάλοι έχουν «λευκή εβδομάδα» καθώς 3-5 Μαρτίου του 2014 τα σχολεία είναι κλειστά. Συνολικά οι μαθητές της Πορτογαλίας έχουν όσες διακοπές και οι Έλληνες ,καθώς εάν συμπεριληφθούν και οι 4 σχολικές αργίες, φθάνουν τις 17 εβδομάδες.

Στην Ισπανία τα μαθήματα ξεκινούν μεταξύ 5 -13 Σεπτεμβρίου και η λήξη τους τοποθετείται ανάμεσα στις 19 και 23 Ιουνίου (πρωτοβάθμια) ή και 26 Ιουνίου (δευτεροβάθμια). Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν διάρκεια 11 εβδομάδες ενώ αυτές των Χριστουγέννων διαρκούν 2 εβδομάδες (23 Δεκεμβρίου - 7 Ιανουαρίου). Οι πασχαλινές διακοπές κρατούν 10 μέρες αλλά οι Ισπανοί έχουν και 3 περίπου μέρες διακοπών τις απόκριες. Επίσης έχουν και 12 σχολικές αργίες. Συνολικά οι Ισπανοί διακοπές έχουν περίπου όσες διακοπές και οι Έλληνες αφού φθάνουν σχεδόν τις 17 εβδομάδες.

Στο Λουξεμβούργο οι μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία στις 16 Σεπτεμβρίου και τα μαθήματά τους τελειώνουν στις 15 Ιουλίου. Συνολικά έχουν 8 εβδομάδες διακοπών το καλοκαίρι ενώ έχουν 2 εβδομάδες διακοπών τα Χριστούγεννα (21/12 - 5/1), 2 την άνοιξη (5/4-21/4), 1 εβδομάδα τις απόκριες (15/2-23/2) και άλλη 1 το φθινόπωρο (26/10-3/11). Συνολικά οι μαθητές στο Λουξεμβούργο έχουν 14 εβδομάδες διακοπών καθώς και 2 σχολικές αργίες (1/5 και 29/5).

Του Βασίλειου Καλόγηρου

Τον παραπάνω πίνακα τον ανάρτησε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων.

πηγή
 36dimotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ελάτη



Ιερά Μονή Δοχειαρίου


Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου



Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ



Καρούλια. Αγιο Ορος



Προυσιώτισσα

Αγιο Ορος Ι.Μ Διονυσίου

Ψήγματα Ορθοδοξίας