φενεος

Ιησούς Σινά

Εγώ πατήρ, εγώ αδελφός, εγώ νυμφίος, εγώ οικία, εγώ τροφεύς, εγώ ιμάτιον, εγώ ρίζα, εγώ θεμέλιος, παν όπερ αν θέλεις εγώ. Μηδενός εν χρεία καταστείς. Εγώ δουλεύσω.

Ήλθον γαρ διακονήσαι, ου διακονηθήναι. Εγώ και φίλος και ξένος και κεφαλή και αδελφός και αδελφή και μήτηρ. Πάντα εγώ.

Μόνον οικείως έχε προς εμέ. Εγώ πένης δια σέ και αλήτης δια σέ, επι σταυρού δια σέ, άνω υπέρ σου εντυγχάνω τω Πατρί κάτω υπέρ σου πρεσβευτής παραγέγονα παρά του Πατρός.

Πάντα μοι σύ και αδελφός και συγκληρονόμος και φίλος και μέλος.

Τι πλέον θέλεις;

Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ψηγματα all

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Οι εκδώσαντες το βούλευμα για τον Εφραίμ υπερέβαλαν. Έπληξαν την Εκκλησία.

Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος: "Εφραίμ δέσμιος..."

Ειλικρινά θλιβόμαστε που το Συμβούλιο Εφετών έκρινε προφυλακισταίο τον Ηγούμενο της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, τον Αδελφό π. Εφραίμ.
Έναν άνθρωπο που με την έως τώρα πορεία του στην Αγία μας Εκκλησία και την αγία βιωτή του ενέπνευσε υπέρ τους εκατό νέους άνδρες και τον ακολούθησαν στην ασκητική οδό, και ζουν μαζί του στο Ιστορικό Μοναστήρι του Βατοπαιδίου, συνεχιστές των μεγάλων Πατέρων και ασκητών που κοσμούν την ιστορική πορεία αυτής της Μονής και του Αγιορειτικού Μοναχισμού.
Έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει καθαρά και ξάστερα τα εχέγγυα ότι δεν θα γινόταν ποτέ δραπέτης και δεν θα φοβόταν να δει κατάματα το μαρτύριο μιάς καταδικαστικής αποφάσεως. Έναν άνθρωπο που οι συγκυρίες τον έφεραν σ' αυτόν τον κρημνό, που ίσως είναι η δόξα του. Είναι ο Σταυρός του.
Είναι κι αυτός απ' τα λίγα τα πρόσωπα στην Εκκλησιαστική μας ζωή και ιστορία που «εφύλαξαν οδούς σκληρούς» δια τον λόγον του Κυρίου. Κι όμως αυτός ο άνθρωπος, μ' αυτό τον ιταμό τρόπο σύρεται στη φυλακή.
Καταδικάζεται σε προφυλάκιση λοιπόν αυτός ο αδελφός μας; Δεν μπόρεσαν οι Εφέται Διακασταί που περιελαμβάνοντο στη σύνθεση αυτού του Οργάνου να καταλάβουν ούτε αυτό το αυτονόητο; Θα έχαναν τον Εφραίμ; Πού θα πήγαινε; Πού θα πήγαινε ο Αγιορείτης Ηγούμενος;
Κι αν ακόμη πλανήθηκε, που εμείς βεβαίως δεν το πιστεύουμε, για μερικά οικονομικά θέματα στα οποία εμείς οι κληρικοί είμαστε συνήθως άπραγοι και αδόκιμοι, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά έγινε ο επικίνδυνος εγκληματίας, ο οποίος πρέπει να εγκλεισθεί στις φυλακές.
Να φύγει από την Αδελφότητά του, να εξουθενωθεί στα μάτια των μυριάδων πνευματικών παιδιών του, κληρικών, μοναχών και λαϊκών, να ευτελισθεί στα μάτια του πιστού λαού, για να πληρωθεί το γράμμα του Νόμου;
Πιστεύουμε στους Νόμους της Πολιτείας μας. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη της Χώρας μας και είμαστε ειλικρινώς ευγνώμονες προς αυτήν, διότι με πολλές αποφάσεις της μας έδειξε ότι στέκει στο ύψος της. Πολλές φορές μάλιστα μας ανέψηξε με τις αποφάσεις της και μας έδειξε ότι απαρτίζεται από υγιή πνευματικώς μέλη τα οποία βλέπουν ολοκάθαρα την αλήθεια.
Εξ άλλου, το Σώμα των Δικαστών της Χώρας μας είναι ένα Σώμα το οποίο στο μεγαλύτερο ποσοστό του ζει την Εκκλησιαστική ζωή συνειδητά και μας ενθαρρύνει με τη συμπαράστασή του.
Παρακαλούμε πολύ, στην πρώτη αίτηση αποφυλακίσεως του Γέροντος να πουν το μεγάλο ναι. Θα μας ενθαρρύνουν. Και όταν έλθει η ώρα της δίκης, ας κρίνουν τον άνθρωπο που θα έχουν εμπρός τους, έχοντας υπ' όψιν ότι αυτός ο κληρικός είναι ένα «σκεύος ιερόν», αφιερωμένον εξ απαλών ονύχων στον Κύριο, είναι ένας άνθρωπος που αρπάζει ψυχές και τις δίνει στο Θεό.
Είναι ένας καταξιωμένος Αγιορείτης Ηγούμενος, κι αυτά τα λέμε μετά λόγου γνώσεως, ενώπιον όλου του λαού του Θεού, και ενώπιον των Αγγέλων που απογράφουν του καθενός μας τους λογισμούς, τους λόγους και τα έργα. Κι ας έχουν υπ' όψη τους ότι αυτό το βαρύ κατηγορητήριο δεν αρμόζει σ' αυτό τον άνθρωπο, όσο κι αν νομίζουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία τούς αναγκάζουν να προβούν σε αποδοχή του.
Παρακαλούμε και κατά τη δίκη να αξιολογήσουν με επιείκεια αυτό το βαρύ κατηγορητήριο, κρίνοντες τον άνθρωπο αυτό ως μέγεθος πνευματικό στον Ορθόδοξο χώρο, που απολαμβάνει της αποδοχής όλου του Ορθοδόξου πληρώματος ως άνθρωπος δίκαιος, άμεμπτος, ευλαβής. Κι αν εις μερικά εσφάλη, ας ενθυμηθούν τον έντιμο και άγιο βίο του κι ας το βάλλουν ως προμαχώνα της δίκης του.
Τώρα όμως, πριν από τη δίκη, θεωρούμε, και να μας συγχωρούν οι δικαστές μας, αν δεοντολογικά δεν δικαιούμεθα να το λέμε αυτό, ότι οι εκδώσαντες αυτό το βούλευμα υπερέβαλαν. Έπληξαν την Εκκλησία.
Κάθε τι που γίνεται, γράφει την ιστορία του. Ευχόμαστε ο Θεός να τους συγχωρέσει. Χριστούγεννα, και να σύρεται ο φίλος και αδελφός μας στη φυλακή. Χριστούγεννα, και να συνοδεύει η Αδελφότητα του Βατοπαιδίου τον Γέροντά της στα κρατητήρια.
Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Θεού που επιτρέπει τόσες δοκιμασίες στην Ιερατική μας και στην Αγιορειτική οικογένεια.
Είθε ο Κύριος της Δόξης να του δώσει δύναμη να αντέξει αυτό το μαρτύριο, είθε ο εν Τριάδι Άγιος Θεός να φωτίσει τους δικαστές μας να δικαιώσουν τον Αδελφό μας.

ΡΟΜΦΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ελάτη



Ιερά Μονή Δοχειαρίου


Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου



Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ



Καρούλια. Αγιο Ορος



Προυσιώτισσα

Αγιο Ορος Ι.Μ Διονυσίου

Ψήγματα Ορθοδοξίας